
Gaură neagră rătăcitoare descoperită în galaxia noastră

Cercetătorii au anunțat prima descoperire fără ambiguități a unei găuri negre rătăcitoare într-un studiu plasat pe 31 ianuarie pe serverul preprint arXiv în așteptarea evaluării inter pares (peer review), aceasta aflându-se în Calea Lactee, la o distanță de doar 5.000 de ani-lumină față de Pământ. Studiul reprezintă apogeul a mai bine de un deceniu de căutări asidue, potrivit portalului hotnews.ro, citat de MESAJ.md.
„Este superentuziasmant”, afirmă Marina Rejkuba de la Observatorul European Austral (ESO), coautoare a studiului. „Putem demonstra cu adevărat existența găurilor negre izolate”, subliniază ea. Această descoperire ar putea fi doar începutul, fiind așteptat ca studiile în derulare și misiunile viitoare să găsească zeci sau chiar sute de găuri negre rătăcitoare în viitorul apropiat.
„Este doar vârful icebergului”, afirmă El-Badry de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, care nu a luat parte la studiu. Masa găurii negre nou descoperite, de 7,1 ori mai mare decât cea a soarelui nostru, oferă dovezi suplimentare că actualele modele folosite de astrofizicieni sunt corecte - găurile negre solitare pot apărea din prăbușirea unor stele masive.
Este posibil însă și ca găurile negre rătăcitoare să se formeze în sisteme binare înainte de a deveni nomade în spațiu. Pentru această gaură neagră este imposibil de spus care a fost cazul. Însă ceea ce este sigur e că descoperirea mai multor astfel de găuri negre le va permite cercetătorilor să își analizeze și perfecționeze modelele, scrie Scientific American.
Comentarii ()