
Studiu: Antibioticele cresc riscul cancerului de colon

Studiile anterioare au indicat că antibioticele pot cauza schimbări de durată la microbiomul intestinal, comunitatea de microbi regăsită în tractul digestiv, iar aceste schimbări ar putea fi asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului de colon.
Acum, în cadrul celui mai mare studiu epidemiologic care a explorat această legătură, cercetătorii au descoperit că un risc crescut ar putea fi specific tipurilor de cancer din așa-numitul colon proximal, partea din colon care face legătura cu intestinul subțire și începe în partea inferioară din dreapta abdomenului.
„A fost clar, după analizarea datelor, că riscul este foarte concentrat la colonul proximal sau din partea dreaptă”, a spus Sophia Harlid, autor senior al studiului și cercetător la Universitatea Umea din Suedia. De fapt, riscul de cancer asociat antibioticelor a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit „colonul ascendent”, care se extinde din partea dreaptă inferioară la cea superioară a abdomenului.
Oamenii care au luat antibiotice pentru mai mult de șase luni prezintă cel mai mare risc de cancer, potrivit cercetărilor publicate recent în revista Journal of the National Cancer Institute. În comparație cu oamenii care nu au consumat deloc antibiotice, acești indivizi aveau o șansă cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului în colonul ascendent.
Noul studiu confirmă rezultatele unui alt studiu din Marea Britanie, publicat în 2019 în jurnalul Gut. Studiul din Suedia „s-a aliniat perfect cu alte date, fapt ce îmbunătățește încrederea în privința unei legături”, a precizat dr. Cynthia Sears, autor senior al studiului britanic.
Comentarii ()