
Studiu: COVID-19 este o boală vasculară, nu una respiratorie

Un studiu de la Universitatea din San Diego susține că are dovezi că COVID-19 nu este o boală respiratorie, ci una vasculară. Acest lucru ar putea explica cheagurile de sânge la unii pacienți cu COVID și alte probleme precum „picioarele COVID”, care nu sunt simptome clasice ale unei boli respiratorii. Studiul, publicat în revista Circulation Research, arată cu precizie cum virusul dăunează celulelor sistemului vascular.
Se știa deja că, pe lângă diferitele simptome ale COVID-19 care coincid cu problemele respiratorii, există și alte probleme cardiovasculare care afectează alte părți ale corpului.
Vaccinuri COVID: Care sunt potențialele efecte secundare de la administrarea lor și cum se compară?
Noutatea este că echipa care a efectuat studiul, care a inclus oameni de știință de la Institutul SALK, a arătat forma în care virusul atacă sistemul vascular sau circulator. Proteina S a virusului, vârful care formează coroana, atacă receptorul ACE2, afectând mitocondriile care generează energia celulelor, deteriorând astfel endoteliul, care acoperă vasul de sânge. Acest lucru a fost deja observat, dar ceea ce nu se știa anterior este mecanismul exact și rolul proteinei S.
Această proteină este reprodusă de toate vaccinurile disponibile în prezent.
Oamenii de știință au creat un pseudovirus pentru studiu, care avea doar proteina S, dar nu și restul virusului, pentru a arăta în laborator că această proteină este suficientă de la sine pentru a provoca boli. Efectele asupra sistemului respirator sunt o consecință a inflamației țesutului vascular în plămâni.
„Mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar este într-adevăr o boală vasculară”, spune Uri Manor, profesor asistent de cercetare, care este co-autor principal al studiului. „Acest lucru ar putea explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce unii oameni au probleme în alte părți ale corpului. Comun între ei este că toți au la bază probleme vasculare. ”
Doar un efect în cazurile grave?
Profesorul Rafael Máñez Mendiluce, care tratează pacienții cu COVID-19 de un an ca șef de terapie intensivă la Spitalul Universitar Bellvitge, spune că acest lucru nu este o surpriză, având în vedere imaginile clinice prezentate de cei care vin la secția sa. Acum un an, el a explicat că cel mai mare risc de COVID-19 au fost simptomele inflamatorii prezentate de pacienți. El a amintit, de asemenea, că cheagurile de sânge sunt fenomene care apar în alte virusuri.
Máñez Mendiluce se întreabă, de asemenea, dacă problemele vasculare nu apar doar la cei mai severi pacienți, odată ce infecția a „cucerit” deja căile respiratorii, răspândindu-se prin sânge. „În general, la pacienții ușori, infecția este limitată doar la căile respiratorii superioare”, spune el. De asemenea, el crede că problema vasculară ar putea fi legată de răspunsul inflamator al sistemului imunitar al pacientului.
Pentru Máñez Mendiluce, care are 30 de ani de experiență în terapie intensivă, această descoperire nu schimbă drastic posibilitățile de tratament pentru cele mai grave cazuri. El amintește că tratamentele antitrombotice nu s-au dovedit a fi deosebit de eficiente și că, deocamdată, se recomandă concentrarea asupra inflamației cauzate de răspunsul imun.
Aceasta este o problemă de lungă durată în terapia intensivă. „Încă nu avem niciun tratament pentru tromboză cauzată de răspunsul inflamator generat de infecție”, explică el. Discuția în comunitatea științifică este încă deschisă, adaugă el. Aceste probleme sunt recurente în unitățile de terapie intensivă.
Máñez Mendiluce crede că acest studiu nu pune la îndoială vaccinurile existente, deși ar trebui să se înțeleagă mai bine de ce vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson au cauzat unele cazuri rare de coagulare a sângelui. Descoperirea a provocat agitație. Unii se întreabă dacă este periculos pentru vaccinuri să inoculeze cu precizie replici ale proteinei S care pare a fi capabilă să provoace boala.
Comentarii ()