
MUHTAR MURTAZALIEV: „Judo reclamă demnitate şi curaj”

Muhtar MURTAZALIEV s-a născut în Daghestan, o republică în Caucazul de Nord cu mari tradiţii în domeniul luptelor, inclusiv în judo. Fiind elev, începe să practice mai întâi luptele libere; a fost campion al raionului de baştină şi premiant al Campionatului Republicii Daghestan (Federaţia Rusă). Îi plăcea să se antreneze, fiind fascinat şi de procesul competiţional. În 1989, la vârsta de 18 ani, se mută cu traiul în Moldova şi începe să facă sambo. Progresează vertiginos, în 1991 învrednicindu-se de titlul de Maestru al Sportului din URSS la lupta sambo; este multiplu campion al Republicii Moldova. În paralel, practică judo, devenind multiplu premiant al Campionatului naţional. De asemenea, la începutul anilor 2000 câştigă de câteva ori turneul consacrat memoriei lui Valentin Guţu.
- D-le Murtazaliev, aţi fost ales în funcţia de vicepreşedinte al Federaţiei naţionale de judo. Cum vi se pare această activitate?
- Andrei Golban mi-a propus, în al doilea său mandat de preşedinte al Federaţiei de Judo din R. Moldova, să activez în funcţia de vicepreşedinte. Chiar şi până atunci am susţinut, prin mijloacele care îmi stăteau la dispoziţie, activitatea sportivilor noştri. Lucrez în echipă cu prieteni şi colegi de-ai mei din tinereţe, nişte persoane de o responsabilitate exemplară. Mă bucur că pot să le fiu alături în munca de promovare, popularizare şi consolidare a judo-ului naţional. Important este să stimulăm tânăra generaţie să practice acest sport ce reclamă demnitate şi curaj. Să ştiţi că dintre cei care îşi încearcă puterile în judo doar persoanele mai rezistente rămân să activeze în acest domeniu. Este un sport care te pune la încercare, atât din punct de vedere al pregătirii fizice, cât şi al ţinutei morale. De aceea putem spune că tagma judocanilor este foarte puternic animată de spiritul solidarităţii.
- Ce obiective vă propuneţi pentru viitorul apropiat şi pe termen mediu?
- Să deschidem cât mai multe şcoli, secţii şi clase specializate de judo pe întreg teritoriul republicii. Lucrăm intens în această direcţie. Vedeţi şi dvs., Republica Moldova fiind o ţărişoară atât de mică, concurează de la egal la egal cu asemenea granzi în domeniul judo precum, Ucraina, Georgia, Turcia ş.a. De asemenea, ne străduim să mediatizăm cât mai mult succesele atleţilor noştri, ca exemplul lor să fie o sursă de inspiraţie pentru tinerii care se află abia la început de cale sau la răspântie, ca să zic aşa. Important e să nu se întrerupă șirul generațiilor, ca tradiţiile judo să capete continuitate şi durabilitate.
- Ştiu că continuaţi să evoluaţi la competiţii rezervate veteranilor...
- Am început să particip relativ târziu la asemenea concursuri. Primul a fost Campionatul European desfăşurat în 2016 la Poreč, Croaţia, iar peste un an am devenit vicecampion european la Zagreb. În 2021 am devenit campion european și am cucerit bronzul la Mondialele de veterani la Lisabona, Portugalia.
- Ce înseamnă sportul pentru Dvs. şi care sunt perspectivele judo-ului la noi în ţară?
- Prin lupte, prin judo mi-am călit caracterul şi am învăţat să preţuiesc prietenia. În ceea ce priveşte viitorul judo-ului moldovenesc, vreau să vă spun că odată cu venirea la cârma Federaţiei de profil a lui Andrei Golban, situaţia s-a schimbat radical în bine, lucru reflectat în rezultatele obţinute de judocanii noştri pe arena internaţională.
Comentarii ()