Mesaj Mesaj
  • Societate
  • Economie
  • Politica
  • Incidente
  • In lume
  • Auto
  • Sport
  • Hi-tech
  • Alegeri Anticipate 2021
  • Afaceri
  • Interviu
  • Acasa
  • Despre noi
  • Acasa
  • Despre noi
Logare
Societate

8 octombrie - Ziua mondială a păsărilor migratoare

08.10.2022 la 10:28 0 comentarii
2 like

8 octombrie - Ziua mondială a păsărilor migratoare

Iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi de Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African - Eurasiatice (AEWA), Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită la nivel mondial din anul 2006.

Ulterior, s-a decis ca evenimentele importante legate de sărbătorirea Zilei mondiale a păsărilor migratoare să fie organizate de două ori pe an, în a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie. În prima parte a anului 2022, Ziua mondială a păsărilor migratoare a fost marcată la 14 mai.

Această zi reprezintă o campanie anuală de sensibilizare care evidenţiază necesitatea conservării păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Are o acţiune de informare globală şi este un instrument eficient pentru a ajuta la creşterea gradului de conştientizare cu privire la ameninţările cu care se confruntă păsările migratoare, importanţa lor ecologică şi necesitatea cooperării internaţionale pentru conservarea acestora.

Prin marcarea acestei zile se doreşte sporirea nivelului de conştientizare privind ameninţările - atât generale, cât şi specifice - cu care se confruntă păsările. Comparându-şi experienţele şi preocupările, împărtăşindu-şi poveştile şi activităţile, oamenii din întreaga lume vor face ca vocile şi acţiunile lor să ajungă cât mai departe, subliniind că protejarea păsărilor este, într-adevăr, o problemă globală.

An de an, în întreaga lume sunt organizate evenimente publice, cum ar fi festivaluri de păsări, programe de educaţie, expoziţii şi excursii de observare a păsărilor pentru a sărbători această zi. Activităţile de Ziua mondială a păsărilor migratoare au loc în multe ţări şi locuri diferite de pe glob, unite printr-o campanie şi o temă comune.

Potrivit www.worldmigratorybirdday.org, tema aleasă pentru 2022 a Zilei mondiale a păsărilor migratoare se concentrează pe poluarea luminoasă. "Stingeţi luminile pentru păsări noaptea!" a fost selectat drept sloganul oficial al ediţiei 2022 a campaniei mondiale de Ziua mondială a păsărilor migratoare, susţinută de ONU.

Lumina artificială creşte la nivel global cu cel puţin 2% pe an şi se ştie că afectează negativ multe specii de păsări. Poluarea luminoasă este o ameninţare semnificativă pentru păsările migratoare, provocând dezorientare atunci când zboară noaptea, ducând la coliziuni cu clădiri, perturbând "ceasurile" lor interne sau interferând cu capacitatea lor de a efectua migraţii pe distanţe lungi, notează sursa citată.

Soluţii pentru poluarea luminoasă sunt uşor disponibile. De exemplu, tot mai multe oraşe din lume iau măsuri pentru a diminua luminile clădirilor în timpul fazelor de migraţie din primăvară şi toamnă. Ghidurile de bune practici sunt, de asemenea, dezvoltate în cadrul Convenţiei privind speciile migratoare pentru a aborda această problemă în creştere şi pentru a se asigura că se iau măsuri la nivel global pentru a ajuta păsările să migreze în siguranţă.

"Ziua mondială a păsărilor migratoare 2022 nu se referă doar la creşterea gradului de conştientizare cu privire la efectele negative ale poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Sperăm să fie declanşate angajamente concrete din partea oraşelor şi a altor instituţii interesate din întreaga lume", a declarat Amy Fraenkel, secretarul executiv al CMS.

La rândul său, Jacques Trouvilliez, director executiv, secretar al AEWA, a afirmat: "Campania din acest an evidenţiază impactul ameninţării tot mai mari, dar subestimate, a poluării luminoase asupra păsărilor migratoare. Sloganul oficial transmite un mesaj simplu, dar puternic, că trebuie să acţionăm colectiv pentru a reduce utilizarea luminii inutile pe timp de noapte, astfel încât să putem reduce impactul negativ pe care îl are asupra păsărilor migratoare".

Site-ul www.worldmigratorybirdday.org menţionează că există mai multe modele de migraţie. Majoritatea păsărilor migrează din zonele de reproducere din nord spre zonele de iernare din sud. Cu toate acestea, unele păsări se înmulţesc în părţile de sud ale Africii şi migrează în zonele de iernat nordice sau pe aliniamente de latitudine, pentru a se bucura de climatul de coastă mai blând în timpul iernii. Alte păsări se află în zonele joase în timpul lunilor de iarnă şi se deplasează la altitudini mai mari pentru vară.

În plus, migraţia este o călătorie periculoasă şi implică o gamă de ameninţări, adesea provocate de activităţile umane. Pentru păsările migratoare, pierderea locurilor de iernare şi de oprire ar putea avea un impact dramatic asupra şanselor de supravieţuire. Distanţele lungi pe care acestea se deplasează implică trecerea multor frontiere între ţări cu politici de mediu, legislaţie şi măsuri de conservare diferite. Cooperarea internaţională între guverne, ONG-uri şi alte instituţii interesate este necesară de-a lungul întregii călătorii a unei specii pentru ca eforturile de conservare să fie coordonate. Cadrul juridic şi instrumentele de coordonare necesare pentru o astfel de cooperare sunt furnizate de acorduri multilaterale de mediu, cum ar fi Convenţia privind speciile migratoare şi Acordul African - eurasiatic.

Share
Abonați-vă la noi în rețelele   sociale.  
Abonați-vă
Abonați-vă
Abonați-vă
Abonați-vă

Comentarii ()

    Trebuie să fii autentificat pentru a posta comentarii.

    Cel mai Popular

    Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc, primăvara viitoare, la Chișinău
    07.10.2022 la 09:00 Edit. 08 octomberie 2022, 12:05
    5698 0
    R.Moldova condamnă ferm așa-numitele plebiscite organizate de Rusia în teritoriile ucrainene ocupate
    29.09.2022 la 10:15 Edit. 08 octomberie 2022, 12:04
    4917 0
    VITALIE PERCIUN, DIRECTOR GENERAL AL HOLDINGULUI CENTRAL GROUP: „AM FĂCUT PAȘI CONCREȚI PENTRU MODERNIZAREA CHIȘINĂULUI CA O CAPITALĂ EUROPEANĂ”
    10.02.2022 la 16:19 Edit. 10 februarie 2022, 16:32
    47949 0

    Interviu

    MUHTAR MURTAZALIEV: „Judo reclamă demnitate şi curaj”
    Capitală și destin, Chișinăul / INTERVIU Vitalie Perciun
    Este necesară o acțiune de lustrație și de îndepărtare a multor persoane din viața societății noastre

    Top Știri

    Declarație NATO: Nord Stream a fost lovit intenționat. Gazoductele au fost sabotate
    Declarație NATO: Nord Stream a fost lovit intenționat. Gazoductele au fost sabotate
    29.09.2022 la 16:15 Edit. 08 octomberie 2022, 12:07
    Explozii și incendiu: A fost scos din uz Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia / VIDEO
    Explozii și incendiu: A fost scos din uz Podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia / VIDEO
    08.10.2022 la 09:20 Edit. 08 octomberie 2022, 12:06
    Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc, primăvara viitoare, la Chișinău
    Următoarea reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc, primăvara viitoare, la Chișinău
    07.10.2022 la 09:00 Edit. 08 octomberie 2022, 12:05
    Joi
    23
    Martie
    Cahul
    7ºc
    cer senin
    Balti
    7ºc
    cer senin
    Chisinau
    7ºc
    cer senin

    Categorii

    • Societate
    • Economie
    • Politica
    • Incidente
    • In lume
    • Auto
    • Sport
    • Hi-tech
    • Alegeri Anticipate 2021
    • Afaceri
    • Interviu
    • Educatie
    • Bani
    • CovID-19
    © 2023, Mesaj | All rights reserved (Central Group S.R.L.)