
Impactul schimbărilor climatice în agricultură poate fi atenuat

Cât de vulnerabilă este agricultura Republicii Moldova la schimbările climatice precum și metodele de evaluare și măsurile de adaptare la schimbările climatice au fost analizate în cadrul unui atelier de lucru sectorial organizat marți, 28 iunie, la Chișinău de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în colaborare cu Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Atelierul și-a propus abordarea problemei de adaptare și evaluare a vulnerabilității sectorului agricol invitând instituții de profil pentru examinarea consolidării capacităților instituționale în coordonarea procesului de adaptare la schimbările climatice ținând cont de riscurile și vulnerabilitățile climatice din sector.
Ministerul Mediului elaborează Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și Planul de Acțiuni pentru implementarea acestuia. Măsurile de adaptare pentru sectorul Agricol sunt examinate de comun cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
“Acest atelier continuă eforturile FAO de consolidare a unui sistem alimentar rezilient în Republica Moldova, un sistem bazat pe o agricultură capabilă să răspundă la vulnerabilitățile climatice și în care măsurile de adaptare la schimbările climatice sunt incluse în politicile la nivel național și local, cu prioritizarea și bugetarea necesară”, a declarat la deschiderea evenimentului Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Republica Moldova.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului “Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru a reduce vulnerabilitatea la schimbările climatice la nivel central și local în sectorul agricol al Republicii Moldova (Ag-SAP)”.
“Măsurile de adaptare la schimbările climatice promovează o atitudine proactivă vizavi de vulnerabilități. Atunci când vorbim despre schimbările climatice, suntem obișnuiți să ne gândim la fenomenele extreme care se întâmplă deja, dar există vulnerabilități cumulative pe care le putem corecta prin măsuri de adaptare corespunzătoare. Acesta este punctul esențial în care intervenim” a menționat Ala Druță, coordonatoarea proiectului.
Proiectul este concentrat pe agricultură, un sector de importanță strategică pentru Republica Moldova, cu vulnerabilități accentuate și este parte din Programul Național de Adaptare la Schimbările Climatice care promovează includerea măsurilor de adaptare în toate sectoarele economiei naționale din Republica Moldova.
Potrivit evaluării capacităților individuale, instituționale și sistemice de planificare și implementare a adaptării la schimbările climatice efectuată în cadrul proiectului FAO, cunoștințele necesare privind riscurile și vulnerabilitățile ce țin de schimbările climatice sunt insuficiente, iar mecanismul de coordonare intersectorială a adaptării la schimbările climatice nu este operaționalizat. Proiectul FAO își aduce aportul în consolidarea capacităților de adaptare la schimbările climatice atât la nivel de sector, cât și la nivel local prin activități de conștientizare, informare, instruire și diseminare a cunoștințelor și practicilor din domeniu.
Proiectul Ag-SAP este implementat în perioada 2020 - 2023, cu suportul financiar al Fondului Verde pentru Climă și are drept obiectiv principal integrarea soluțiilor de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agrar din țara noastră.
Comentarii ()