
Dezvoltarea abilităților profesionale ale angajaților - prioritatea Ministerului Afacerilor Interne

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au participat, în perioada 19-20 mai, la un curs de instruire dedicat protecției civililor în contexte umanitare, organizat, în premieră, de către Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).
La deschiderea evenimentului a participat secretarul de stat, Daniella Misail-Nichitin, care a subliniat importanța acestei inițiative pentru dezvoltarea abilităților profesionale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne.
„Aceste instruiri, destinate să consolideze cunoștințele în domeniul de activitate al angajaților, vor ajuta la sporirea calității serviciilor prestate către cetățeni. Apreciem susținerea oferită de către Consiliul Norvegian pentru Refugiați, prin acordarea acestor cursuri, care vor îmbogăți metodele de lucru ale specialiștilor noștri”, a menționat secretarul de stat.
Alături de secretarul de stat al MAI, cuvinte de salut și urări de succes participanților au fost oferite și de către directorul de țară NRC, pentru Republica Moldova și România, Paul Cornu, care a reiterat suportul Consiliului Norvegian pentru Refugiați pentru autoritățile din Moldova, în special ministerul afacerilor interne, în gestionarea crizei refugiaților.
Astfel, la data de 19 mai, a fost desfășurată prima instruire, menită să dezvolte abilitățile specialiștilor psihologi, în special în contextul fluxului refugiaților. Instruirea a fost focusată pe prezentarea elementelor de bază ale protecției, care ar trebui respectate în perioada de furnizare a asistenței umanitare de urgență și dezvoltarea competențelor, prin livrarea unui set de recomandări, care ar putea fi aplicate în interacțiunea lor cu beneficiarii extrem de vulnerabili. Totodată, au fost abordate bunele practici de auto-îngrijire și ajutor psihologic. La instruiri au participat 18 specialiști psihologi din cadrul IGPF, IGC, BMA, IGSU și IGP.
La data de 20 mai a fost furnizat un alt curs destinat angajaților MAI, implicați în coordonarea activităților și gestionarea fluxului de refugiați. Activitatea cursului a fost focusată pe înțelegerea principiilor umanitare și utilizarea acestora ca instrumente de luare a deciziilor, generarea recomandărilor operaționale, precum și identificarea provocărilor. La instruiri au participat 23 de angajați ai BMA, IGPF, IPG, IGC, IGSU, IMO și SPIA.
Consiliul Norvegian pentru Refugiați este o organizație umanitară independentă, care s-a oferit să acorde asistență autorităților în actuala criză umanitară, generată de războiul din Ucraina. Scopul lor este de a proteja persoanele strămutate și de a oferi sprijin, pe măsură ce aceștia își construiesc un nou viitor.
Comentarii ()