
Consulatele României din Republica Moldova vor fi suplimentate cu personal

Consulatele României din Republica Moldova își vor spori activitatea pentru a soluționa mai rapid cererile din partea cetățenilor. În acest scop, sunt planificate măsuri organizatorice, dar și logistice. Asigurări în acest sens se regăsesc în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al României la petiția publică, inițiată de către JustConsult - companie juridică din Republica Moldova.
În răspunsul MAE din România se menționează că, pentru a reduce numărul de cereri nesoluționate, a fost suplimentat temporar numărul de personal al Secției consulare din Chișinău cu specialiști din cadrul Departamentului consular, care au sprijinit activitatea de soluționare a cererilor de depunere a jurământului de credință.
De asemenea, a fost modificată procedura de eliberare a acordului șefului misiunii diplomatice pentru cei care doresc să depună jurământul de credință la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Astfel, nemaifiind condiționată de numărul locurilor puse la dispoziție de către ANC, misiunea diplomatică a putut elibera acorduri pentru depunerea jurământului într-un regim accelerat.
Au mai fost operate modificări în aplicația econsulat.ro, prin intermediul căreia sunt procesate serviciile consulare, pentru separarea fluxurilor, în funcție de opțiunea privind locul depunerii jurământului. Depunerea jurământului de credință se realizează într-o singură vizită la Consulat – depunere documente, depunere jurământ și eliberarea certificatului de cetățenie română.
Toate aceste măsuri, potrivit oficialilor, deja au condus la diminuarea numărului de cereri aflate în curs de prevalidare, iar cererile restante vor fi soluționate, în ordinea cronologică a transmiterii acestora, în concordanță cu evoluția epidemiologică și cu resursele umane, dar și logistice disponibile.
Referitor la sugestiile și propunerile formulate de către JustConsult în petiția publică, MAE din România comunică că va mai supliment personalul Secției consulare din Chișinău cu specialiști. Totodată, MAE anunță că, în prezent, este în curs de operaționalizare Consulatul General al României din Chișinău, înființat prin Decretul președintelui României nr. 713 din 18 iunie 2021.
În același timp, în răspunsul MAE se menționează că nu există posibilitatea legală de a organiza festivitatea de depunere a jurământului de credință în alte spații decât cele ale misiunii diplomatice sau ale Consulatelor.
Cu referire la solicitarea de a fi permisă depunerea jurământului de credință la Birourile teritoriale ale ANC din Iași, Galați sau Suceava, MAE anunță că subiectul excedează împuternicirile sale, urmând să fie oferit un răspuns în acest sens de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.
Amintim că petiția publică, adresată autorităților din România pentru asigurarea accesului cetățenilor din Republica Moldova în regim normal la serviciile consulare, a fost expediată de către JustConsult la 3 ianuarie 2022. Petiția a fost semnată de către 3728 de persoane.
Principala nemulțumire a semnatarilor petiției ține de tergiversarea semnificativă a termenilor de programare pentru servicii consulare, legate de redobândirea cetățeniei române, dar și de perfectarea actelor, fapt ce reprezintă o limitare a drepturilor lor.
În prezent, câteva zeci de mii de persoane, care prin ordinul Autorității Naționale în Cetățenie a României și-au redobândit cetățenia română, așteaptă mai mult de un an o programare pentru a depune jurământul de credință.
Comentarii ()