
Academia de Administrare Publică schimbă paradigma comunicării

Cadrele științifico-didactice ale Academiei de Administrare Publică au participat la un Seminar online de profesionalizare cu genericul „Cultura comunicării în instituțiile de învățământ superior”, susținut de Mihail Șleahtițchi, doctor habilitat în psihologie. Seminarul a avut ca obiectiv familiarizarea participanților cu practica de comunicare asertivă, aplicată în aulele universitare, acesta fiind un trend în comunicarea eficientă.
„Este o experiență foarte utilă pentru cadrele academice ale AAP. Aceste standarde de comunicare vor fi un suport real în eforturile profesorilor noștri de a fi competitivi, comprehensivi, apreciați și, desigur, în perseverența noastră de a menține reputația inconfundabilă a Academiei de Administrare Publica”, a menționat dr. Ion Dulschi, decanul Departamentului Studii Superioare de master.
Mihail Șleahtițchi, la rândul său, a ținut să argumenteze oportunitatea evenimentului:
„Acum 15 ani, asertivitatea era un neologism în câmpul comunicațional-lexicologic. Astăzi, ne conducem deja de reguli și tehnici funcționale de comunicare asertivă. Important, în calitatea noastră de profesori universitari, să ținem cont de faptul că și de o parte, și de altă sunt orgolii care se vor menajate, iar comunicarea asertivă le împacă pe toate.”
Cu un mesaj de salut a intervenit, pe final, rectorul AAP, profesorul Oleg Balan:
„Ne propunem, de fapt, o reconsiderare a demersului profesorului universitar. Vom implementa asertivitatea ca pe un „instrument” în vederea adaptării unui nou stil de comportament și comunicare cu discipolii noștri, care reprezintă un public foarte select. Comunicarea asertivă va deveni o nouă provocare și o tendință nouă în paradigma educațională implementată la AAP, care, ne dorim, să schimbe percepția imaginii profesorului universitar, dar și crearea de oportunități pentru dezbateri elevate în cadrul prelegerilor și seminarelor din cadrul Academiei, care ulterior să-și găsească aplicare în exercițiul praxiologic de administrarea publică”.
Comunicarea asertivă solicită efort intelectual și nu permite lezarea de orgolii. Modelul asertiv de comunicare presupune promovarea propriilor idei, opțiuni, dar respectându-le, totodată, pe cele ale interlocutorilor de vizavi.
„Comunicarea ASERTIVĂ pune accent pe elementele esențiale ale naturii umane – noi toți avem nevoie să fim recunoscuți, să fim înțeleși, să ne simțim importanți și , desigur, să fim apreciați. Asta vrem să cultivăm în aulele Academiei de Administrare Publica”, a mai specificat rectorul Oleg Balan.
Comentarii ()