
Cu microscopul în sânul naturii: USM a organizat un laborator în codru

Facultatea de Biologie şi Pedologie, Departamentul Biologie şi Ecologie, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (USM), a iniţiat un ciclu de activităţi practice, cu întâlniri în sânul naturii cu elevii şi profesorii din țara noastră. Elevii pasionaţi de biologie şi ecologie, din diferite localităţi ale Republicii Moldova, ghidaţi de către cadrele didactice ale USM, alături de profesori şi de părinţi, au participat la un eveniment inedit – deschiderea unui laborator ştiinţifico-practic, în aer liber. Evenimentul a avut loc în inima Codrilor, pe traseul turistic Orheiul Vechi, comunică MESAJ.MD.
La eveniment au participat: Ana Bîrsan, dr., conf. univ., Şeful Departamentului Biologie şi Ecologie, organizatorul activităţilor educaţionale; Aurelia Crivoi, dr. hab., profesor universitar; Nadejda Grabco dr., conferenţiar; Tatiana Nagacevschi, dr., conferenţiar Natalia Buracinschi, lector; Galina Danilevici, profesoară de limbă română; Lina Rusu, Centrul de Tineret a comunei Ivancea; Lilia Răileanu, inspector şcolar la disciplina Biologie, profesor de biologie, la Liceul „Onisifor Ghibu”, or. Orhei; Veronica Goncear, Biblioteca Publică a s. Brăneşti etc.
Îmbucurătoare a fost prezenţa la activităţile practice a elevilor din satele vecine, care au fost însoţiţi de profesorii lor de biologie. De menţionat faptul că cei mai activi participanţi ai evenimentului au fost elevii din mun. Chişinău, de la Liceul Teoretic „George Meniuc” şi Liceul Teoretic „Spiru Haret”, care au manifestat interes sporit pentru activităţile practice, împreună cu profesoarele de biologie Lilia Serbinov şi Lilia Bâtcă, absolventă a programului de master Ştiinţe Biologice Aplicate, USM.
Activităţile practice s-au desfăşurat în cadrul a două ateliere: atelierul de Botanică şi fiziologie vegetală şi atelierul de Ecologie.
La umbra arborilor rămuroşi, elevii, cu un deosebit interes, au studiat structura celulei, morfologia organelor plantelor şi a ciupercilor, diversitatea algelor, au admirat peisajul pitoresc al localităţii. Lucrul elevilor a fost asistat de către Augustin Gaidarji, recent licenţiat în Ecologie.
Ulterior, paşii elevilor au pornit spre potecile Codrilor. În frumoasa Poiană Brăneşti au făcut un popas pentru a studia biodiversitatea florei şi faunei. Aici, elevii au identificat speciile de plante, au descris particularităţile adaptive ale acestora la factorii climatici. Un mare interes au trezit plantele lemnoase ale acestei păduri, viguroşii stejari, arţari, frasini şi plantele ierboase medicinale. Curiozităţi din lumea plantelor a povestit şi a descris dna profesoară de biologie Liuba Goloşnean, din satul Brăneşti, care cu o deosebită putere de convingere a vorbit despre utilizarea plantelor în tratamentul naturist, evidenţiind principalele afecţiuni ale organismului uman şi rolul curativ al unor plante răspândite în pădurea Budăi. În acest context, dna profesor Aurelia Crivoi a menţionat prezenţa principiilor biologic active în plantele medicinale autohtone, întâlnite în flora spontană şi posibilităţile de folosire a acestora în tratamentul dereglărilor metabolice.
O atenţie sporită s-a atras plantelor invazive, prezente în ecosistemul natural local. În poiană, participanţii împreună cu dna dr., conf. Nadejda Grabco şi dna lector Natalia Buracinschi au identificat speciile de plante invazive, au descris rolul lor în biocenoză şi au venit cu sugestii de prevenire a răspândirii acestora în natură. În continuare, dna dr., conf. Tatiana Nagacevschi a menţionat rolul hotărâtor al biotopului în formarea ecosistemelor naturale, evocând cuvintele marelui savant V.V. Docuceaev despre însemnătatea anumitor tipuri de sol în creşterea şi dezvoltarea plantelor.
Următoarea întâlnire, în cadrul laboratorului ştiinţifico-practic, în aer liber va avea loc duminică, 25 iulie, începând cu ora 10:00, în incinta Bibliotecii Publice din s. Brăneşti.
Comentarii ()