
Prima etapă a reformei administrative, în câteva luni

Prima etapă de implementare a reformei administrative poate fi realizată până la alegerile locale din anul 2023, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Nord-News. Cu toate acestea, întreg procesul este unul de durată a mai spus șefa Executivului. Premierul a accentuat că scopul principal al reformei este de a avea în țară localități capabile să atragă și să implementeze proiecte din fonduri europene.
„Trebuie să ne mișcăm printr-un consens social și noi venim cu conceptul de amalgamare voluntară. Localitățile pot decide să se amalgameze în localități mai mari, pentru că localitățile mai mari au și venituri mai multe, și pot atrage specialiști mai buni și pot lucra împreună pentru un număr mai mare de beneficiari. Vom acorda anumite stimulente inclusiv salariale, proiecte pentru reconstrucția drumurilor, alte proiecte pentru a stimula creșterea administrativă a localităților. Vom veni și cu regândirea unor competențe între raioane, localități și guvern”, a declarat prim-ministra.
Amintim că la începutul lunii noiembrie, anul trecut, au avut loc consultări cu experți internaționali din SUA, Canada, România, Danemarca, Albania, Polonia, Ungaria și Ucraina. În cadrul acestora s-a discutat despre opțiunile de reformare administrativă și soluțiile pentru creșterea capacităților la nivel local. Atunci, prim-ministra Natalia Gavrilița a remarcat că acordarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE a oferit Republicii Moldova noi posibilități de dezvoltare social-economică, dar și un șir de responsabilități, precum eficientizarea sistemului de administrare, astfel încât acesta să asigure buna guvernare la nivel local și central, într-o măsură comparabilă cu statele europene.
Comentarii ()