
CEC a amânat reexaminarea numărului de secții de votare pentru diasporă

Comisia Electorală Centrală a amânat pentru ziua de mâine subiectul majorării numărului secțiilor de votare pentru diasporă. Decizia comisiei vine pe fundalul protestelor organizate în fața instituției de mai mulți deputați și simpatizanți ai unor formațiuni politice. Tot astăzi, SIS a emis un comunicat în care a atenționat autoritățile, dar și CEC, asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul organizării alegerilor în stânga Nistrului, anunță MESAJ.md
După mai multe replici, dar și după audierea raportului secretarul General al Ministerului de Externe, Eugeniu Revenco, membrii CEC au decis amânarea examinării subiectului privind majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare pentru marți, 8 iunie, ora 15:00.
Oficialul de la MAEIE a informat comisia că nu vede obstacole pentru organizarea a mai multor secții de votare peste hotare, inclusiv în afara oficiilor consulare. „În toamna am reușit să negociem deschiderea unor secții în afara consulatelor generale, în special la Frankfurt și Munchen. În prezent negociem și pentru alte orașe, dar avem nevoie să știm doar dacă CEC aprobă majorarea secțiilor de vot. Dispunem de certitudinea că putem să organizăm alegeri și în afara consulatelor”, a spus Revenco.
Decizia CEC vine pe fundalul protestelor organizate de mai mulți deputați și simpatizanți ai unor partide.
Tot astăzi, Serviciul de Informații și Securitate a emis un comunicat în care constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender.
“Riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot și anume: una - în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două - în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente. De asemenea, nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de structurile paramilitare ilegale de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali. În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare”, se arată în comunicat.
SIS a reiterat că CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate în materie de riscuri și amenințări din partea “regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național”.
Comentarii ()