
Republica Moldova este un promotor al spiritului francofon

Vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, a avut astăzi o întrevedere cu Eric Poppe, reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și de Est.
Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, dar și despre prioritățile care se regăsesc în agenda Legislativului.
Întrevederea a prilejuit o trecere în revistă a principalelor proiecte și acțiuni desfășurate cu suportul OIF, și anume programele de instruire destinate colaboratorilor Inspectoratului General de Carabinieri și dotarea cu echipamente; misiunea de observare și monitorizare a alegerilor din Republica Moldova; programele de formare a profesorilor de limba franceză; susținerea continuării programelor pentru clasele bilingve; acordarea burselor de masterat și doctorat în domeniul limbii franceze; precum și alte proiecte din domeniile educație, cultură, justiție, drepturile omului, dezvoltare durabilă, educația tinerilor, etc.
În cadrul discuțiilor, Ion Groza și-a exprimat „recunoștința pentru suportul pe care Reprezentanța OIF îl oferă Republicii Moldova și sperăm să continuăm dezvoltarea și extinderea proiectelor comune”.
La rândul său, reprezentantul OIF pentru Europa Centrală și de Est a menționat că Republica Moldova constituie o prioritate în agenda OIF, a apreciat implicarea activă a statului nostru în diseminarea valorilor francofone și a reiterat sprijinul său pentru continuarea unei cooperări de succes.
Totodată, oficialul a menționat despre intenția organizării unei vizite la Chișinău a Secretarului general al Organizației Internaționale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo, în luna ianuarie 2022.
La întrevedere au mai participat și deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Adrian Băluțel și Galina Sajin.
Deputații au menționat că promovarea limbii și culturii franceze reprezintă o cale mai lungă, dar mai sigură de păstrare a identității, iar proiectele și schimbul de experiență pe care le oferă Reprezentanța OIF reprezintă un imbold pentru a aborda educația și cultura ca fiind prioritare.
De asemenea, demnitarii au subliniat importanța menținerii dialogului și a cooperării pe platforma Adunării Parlamentare a Francofoniei.
Republica Moldova a aderat în calitate de membru asociat la Organizația Internațională a Francofoniei în decembrie 1995. Organizația reunește 88 de state și guverne de pe cinci continente, având ca bază afinitatea pentru limba franceză.
Actualmente în Republica Moldova limba franceză se studiază în 987 de școli. În învățământul superior limba franceză ca specialitate se studiază în 8 instituții de învățământ de către circa 350 de studenți.
Comentarii ()