
29 de ani de la încetarea războiului de la Nistru

Documentul „Convenţia cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a R. Moldova” a fost semnat la Moscova, pe 21 iulie 1992, de preşedinţii Boris Elţin şi Mircea Snegur. Acordul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei zone de securitate, constituirea unor forţe de menţinere a păcii din militari ruşi, moldoveni şi ai regiunii separatiste transnistrene. După semnarea acestui acord, o parte din teritoriul R. Moldova a rămas sub controlul regimului ilegal de la Tiraspol.
Din textul convenţiei: Republica Moldova și Federația Rusă, năzuind spre încetarea totală și cât mai grabnică a focului și spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace pașnice, reafirmându-și atașamentul față de principiile Statutului ONU și Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa, salutând înțelegerea de principiu realizată la 3 iulie 1992 între Președintele Republicii Moldova și Președintele Federației Ruse, au convenit următoarele:
Articolul 1: Din momentul semnării Convenției, părțile în conflict își asumă angajamentul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru încetarea totală a focului, precum și a oricăror acțiuni armate, una împotriva celeilalte.
Nici în acest articol, nici în următoarele şapte, nu există o referire la faptul că regiunea transnistreană era parte a războiului. Din textul documentului reiese foarte clar că Republica Moldova și Federația Rusă sunt părți implicate în război, fapt recunoscut prin semnătura preşedintelui rus, Boris Elţîn.
Notă: Statutul acestui act este unul incert. În unele surse putem găsi că ar fi Convenție, în altele, că ar fi Tratat Bilateral. Acordul din 21 iulie 1992 nu figurează pe lista tratatelor bilaterale ale Republicii Moldova, publicată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și nici nu se regăsește pe pagina web a Ministerului de Externe al Federației Ruse.
Acordul nu se regăsește în Registrul de stat al actelor juridice ale Republicii Moldova (www.legis.md), totodată nu se regăsește nici în principalele baze de date din Moldova și Federația Rusă.
Acesta poate fi găsit public doar în limba rusă pe site-ul Guvernului la categoria VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE, ulterior accesând subcategoria Comisia Unificată de Control / Actele de bază ale CUC, deși acesta a fost întocmit în două limbi – rusă și „moldovenească”, public poate fi găsit doar în prima variantă.
Comentarii ()