
Igor Grosu i-a chemat pe oamenii de afaceri români să investească în R.Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la discuțiile organizate în cadrul summitului „RePatriot”, la care au fost prezentate oportunitățile de investiții în Republica Moldova oamenilor de afaceri români din toată lumea. Desfășurat în premieră la Chișinău, summitul a reunit antreprenori care au abordat două provocări majore ce influențează mediul de afaceri și, respectiv, viața oamenilor: războiul din Ucraina și crizele generate.
În mesajul rostit în deschiderea evenimentului, Președintele Parlamentului a salutat faptul că summitul a trecut Prutul, ceea ce ar putea deschide noi oportunități investiționale pentru țara noastră. În context, Președintele Parlamentului a îndemnat oamenii de afaceri români să investească în Republica Moldova, în special în domeniul energiei regenerabile. „Vă invităm să sprijiniți demersurile noastre referitoare la independența energetică, dar și la nivel de expertiză, investiții în energia regenerabilă, în mod special panouri solare, turbine eoliene etc., să veniți cu proiecte și idei de afaceri. Republica Moldova trebuie să-și consolideze securitatea energetică și să-și diversifice sursele energetice”, a menționat Igor Grosu. Potrivit șefului legislativului, chiar dacă vulnerabilitatea energetică a Republicii Moldova a fost accentuată de războiul din Ucraina, țara noastră este în căutare de soluții pentru a depăși situația.
Președintele Parlamentului a subliniat, în discursul său, importanța construirii podurilor investiționale între Republica Moldova și România. „Noi construim poduri peste Prut, dar cel mai important este să treacă Prutul capitalul românesc. Extensiuni sau filiale ale firmelor românești în Republica Moldova sunt mai mult decât binevenite”, a afirmat șeful legislativului.
Referindu-se la pachetul de legi aprobate de Parlament pentru a face Republica Moldova mai atractivă pentru investitori, Speakerul a precizat că, în continuare, vor fi adoptate legi care să reducă birocrația și povara fiscală, fiind încurajate eforturile de digitalizare. Președintele Parlamentului a remarcat că, după mulți ani de așteptare, a fost modernizat substanțial Codul muncii, pentru ca antreprenorii să poată mai ușor să-și administreze resursele umane. De asemenea, a fost pornit un proces complex de debirocratizare, fiind votat un pachet ambițios de digitalizare.
„Vă îndemnăm să fiți alături de noi în această perioadă complicată, dar în care cetățenii își pun speranță în parcursul nostru european. Cu eforturi comune și încredere în viitor, sperăm să identificați mai multe oportunități de afaceri în țara noastră și să reveniți cu noi proiecte de afaceri într-o Republica Moldova parte a familiei europene”, a spus Președintele Parlamentului în discursul său.
Comentarii ()