
Un nou proiect de infrastructură rutieră realizat conform normelor europene, dat în exploatare

Un sector al drumului R6 Chișinău-Orhei-Bălți, reabilitat conform standardelor europene, a fost dat în exploatare. Acesta reprezintă una dintre arterele principale ale țării, care face conexiune între Chișinău și Bălți și traversează satele Copăceni și Grigorăuca, ocolind orașul Sângerei.
Prezentă la fața locului, Lilia Dabija, secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a mulțumit colegilor de la Administrația de Stat a Drumurilor, antreprenorului, dar și drumarilor care au muncit zi de zi pe șantier, subliniind că redeschiderea traficului pe drumul de ocolire al orașului Sîngerei reprezintă încă un pas înainte pentru realizarea proiectelor de infrastructură de transport în țara noastră. „Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă finalizarea acestei lucrări. Pe lângă beneficiile pe care le va aduce locuitorilor din regiune, acest sector de drum va avea un impact major în creșterea siguranței rutiere și descongestionarea traficului în zona respectivă”, a declarat Lilia Dabija.
Pentru locuitorii satelor Copăceni, Grigorăuca și cei ai orașului Sângerei sectorul de drum reabilitat înseamnă intersecții amenajate și acces către gospodării, treceri de pietoni, în special în zona școlilor și grădinițelor, amenajate cu aplicarea celor mai inovatoare soluții pentru sporirea securității, și anume construcția covoarelor cu suprafață antiderapantă, utilizată în premieră, în Republica Moldova, construcția și reconstrucția stațiilor de autobuse, toate acestea fiind executate cu respectarea rigorilor europene.
Alte lucrări executate se referă la reabilitarea părții carosabile, pentru care au fost utilizate peste 50,000 tone de mixtură asfaltică, construcția a peste 7 kilometri de trotuar, reabilitarea/reconstrucția a 4 poduri și a sistemului de evacuare a apelor pluviale, efectuarea lucrărilor de stabilizare a terenurilor supuse alunecărilor. De asemenea, pentru creșterea nivelului de siguranță a participanților la trafic, au fost instalate peste 400 indicatoare rutiere și aplicat peste 8 mii m2 de marcaj rutier de tip termoplast.
Odată cu redeschiderea circulației pe acest segment de drum, pe care zilnic circulă peste 8000 de vehicule, inclusiv de mare tonaj, va fi fluidizat substanțial traficul și va fi îmbunătățită circulația rutieră în regiune.
Valoarea proiectului este de 19,3 mil euro, bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). În prezent, ministerul este în proces de negociere cu BERD pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a sectorului de drum care trece prin orașul Sîngerei, cu o valoare estimativă de circa 5 mil euro.
Comentarii ()