
Ministrul Viorel GHERCIU a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe la Chișinău

Perspectivele dezvoltării relațiilor de cooperare dintre țara noastră și Republica Cehă în domeniul agricol au fost abordate în cadrul întrevederii dintre ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Viorel GHERCIU și Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe la Chișinău Stanislav KÁZECKÝ.
Ministrul a mulțumit Guvernului ceh pentru asistența financiară și tehnică acordată țării noastre, precum și pentru deschiderea de a iniția proiecte noi pe segmentul agroalimentar.
„O prioritate cheie a MAIA este ca prin politicile elaborate să reușim crearea condițiilor atractive pentru inițierea și desfășurarea afacerilor agricole. Acum suntem focusați pe finalizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2022-2027. Totodată, continuăm să muncim asupra ajustării legislaţiei, normelor şi standardelor Republicii Moldova la cele ale Uniunii Europene. Astfel, suportul partenerilor externi este semnificativ, fapt pentru care mizăm în continuare pe susținerea oferită de Guvernul ceh. În scopul aisgurării unei evidențe eficiente, ne propunem să elaborăm registrul digital agricol, care să includă toți producătorii agricoli, inclusiv numerele cadastrale și culturile de pe terenurile deținute. În acest sens, preluarea experienței și a bunelor practici ar fi o oportunitate pentru noi”, a menționat ministrul.
Cei doi oficiali au vorbit despre necesitatea continuării reformelor legislative inițiate pentru dezvoltarea durabilă a sectorului agroalimentar, în special, în vederea consolidării practicilor agricole ecologice.
În context au trecut în revistă evoluția parteneriatelor și investițiile cehe efectuate în domeniile dezvoltării rurale, de cercetare, învățământ, consultanță în agricultură și în sectorul vitivinicol. În aceeași ordine de idei, au evaluat rezultatele proiectului finanțat de Guvernul ceh pentru dezvoltarea agriculturii ecologice durabile în Republica Moldova 2018-2021 și suportul instituțional oferit în sectorul agriculturii ecologice țării noastre în perioada 2017-2022.
Totodată, au adus în discuții vulnerabilităţile socio-economice din regiune și oportunitățile de sporire a securității alimentare.
Comentarii ()