
Privatizarea ÎS „Gările și Stațiile Auto” s-a făcut printr-un parteneriat public-privat dăunător statului

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat miercuri, 16 februarie, că privatizarea ÎS „Gările și Stațiile Auto” de către ”Gările Auto Moderne” s-a făcut în interesul grupării Plahotniuc-Șor și că acest parteneriat public-privat este dăunător statului, comunică MESAJ.md.
Potrivit lui Andrei Spînu, ”Gările Auto Moderne” nu și-au onorat obligațiunile contractuale, iar organele de resort ale statului studiază problema pentru a promova o decizie la acest subiect.
Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai specificat că proiectul de privatizare a fost acceptat de fosta guvernare, în interesul grupării care controla, atunci, instituțiile statului.
În acest context, este de remarcat faptul că, potrivit ex-deputatului Igor Munteanu, privatizarea întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto” s-a făcut cu zeci de încălcări grave de procedură, iar proiectul acceptat de fosta guvernare este „străin pentru interesul public”.
Igor Munteanu spune că persoanele rămase asociate în compania „Gările Auto Moderne” nu au capacitatea să îndeplinească condițiile contractului. Singurul asociat care avea posibilități financiare, compania „ExFactor-Grup” s-a retras din afacere.
„A fost folosit același model ca la privatizarea „Air Moldova”. O companie mare ia fața și după asta dispare. Acolo a fost „Blue Air”, iar aici „ExFactor” care în 2019 se retrage dintre executanți. Asta trezește nedumeriri, mai ales că „ExFactor” avea legături de afaceri cu fugarul Ilan Șor”, a comentat deputatul.
Referindu-se la încălcările de procedură admise la organizarea concursului de privatizare, Igor Munteanu s-a arătat nedumerit de faptul că a fost anulată obligația de a prezenta garanții bancare și companiilor interesate de concurs li s-a permis să prezinte doar o poliță de asigurare: ”Perioada de pregătire, acordată agenților economici, ar fi fost prea mică – 47 de zile. Această decizie s-a luat în folosul unui anumit grup, care era pregătit, care a avut din timp acces la toate documentele...”
De asemenea, la semnarea contractului de parteneriat-public privat a fost diminuată garanția de bună execuție. Inițial era prevăzută o garanție de 10% din volumul lucrărilor, ceea ce ar fi ar însemnat 20 de milioane de lei, dar s-a ajuns la cinci milioane de lei.
Igor Munteanu a mai precizat, în octombrie 2019, că investitorii nu au în prezent proiecte tehnice pentru lucrările de modernizare pe care ar trebui să le realizeze în valoare de 15 milioane de lei și nu au contractat credite bancare, nu au majorat capitalul pentru a putea efectua aceste investiții.
„O parte din creanțele transportatorilor față de gări au rămas neacoperite. Estimativ, este vorba de 7 milioane de lei, dar asta trebuie cercetat separat”, a mai punctat Igor Munteanu.
Comentarii ()