
VITALIE PERCIUN, DIRECTOR GENERAL AL HOLDINGULUI CENTRAL GROUP: „AM FĂCUT PAȘI CONCREȚI PENTRU MODERNIZAREA CHIȘINĂULUI CA O CAPITALĂ EUROPEANĂ”

Compania Central House și-a început activitatea pe 16 iulie 2014. Ulterior, pe 12 decembrie 2017, grație abilităților manageriale ale fondatorului și proprietarului său, Vitalie Perciun, a luat ființă holdingul Central Group, care a mers pe dezvoltarea unor proiecte ulterioare.
Holdingul caută în permanență idei care să contribuie la schimbarea imaginii Chișinăului și transformarea lui într-o adevărată capitală europeană. Unul dintre noile proiecte promițătoare este și Central City. Despre reprezintă acest proiect, despre avantajele sale, precum și despre alte proiecte importante ale holdingului, ne-a relatat Vitalie PERCUN, Director General al Central Group.
- Central Group este pe piață de 3 ani. Care sunt particularitățile activității acestui holding? Ce servicii oferiți?
- Vitalie Perciun: Prioritățile noastre rămân neschimbate, de la începutul activității noastre: ne străduim să oferim servicii de înaltă calitate și să creăm cele mai benefice și favorabile condiții pentru clienții noștri. Căutăm în permanență idei pe care le putem pune în aplicare în beneficiul locuitorilor capitalei, ne dezvoltăm în permanență și suntem gata să căutăm noi nișe pentru extinderea ulterioară a afacerii.
Acum ne-am concentrat eforturile pe dezvoltarea unui parteneriat cu compania internațională Central Group of Companies. Acesta este un holding mare, cu o reputație mondială, cu sediul în Bangkok, care include companii care oferă diverse servicii, de la securitate și închiriere de spații comerciale până la curățenie. Holdingul investește în diverse industrii: retail, managementul mărcilor înregistrate, afaceri hoteliere, tehnologii digitale. Misiunea companiei este de a ajuta țările să se dezvolte prin stimularea economiilor lor prin investiții în anumite industrii. Astăzi, există peste 3.700 de sucursale ale holdingului și peste 50 de filiale în întreaga lume. Printre acestea se numără Central Department Store Group, Central Restaurant Group, Central Marketing Group etc. Holdingul este reprezentat în Thailanda, Italia, Germania, Danemarca, Vietnam, Malaiezia, Indonezia, Maldive, Sri Lanka etc. De-a lungul anilor, holdingul Central Group of Companies a demonstrat că investește eficient, ținând cont de progresul științific și tehnologic, ceea ce aduce efecte economice pozitive țărilor în care este prezentă. Acum am început deja negocierile cu reprezentanții holdingului și ne așteptăm să stabilim parteneriate în viitorul apropiat, datorită cărora vom atrage investiții străine mari în Moldova, pentru îmbunătățirea infrastructurii (parcări), iar acest lucru va influența pozitiv întreaga economie a tarii noastre.
- Ce proiecte importante pentru oraș au fost deja implementate de Central Group?
- Vitalie Perciun: Unul dintre cele mai relevante proiecte realizate de noi pentru capitală a fost construcția de spații comerciale conform standardelor europene, cu respectarea tuturor standardelor sanitare de încălzire și aer condiționat. Esența problemei a fost că în apropierea gării auto era un haos permanent: un flux mare nereglementat de mașini, pietoni, comercianți. În plus, nu exista platformă modernă și spațiu comercial unde să fie respectate toate standardele sanitare. Prin urmare, nimeni din oraș nu a vrut să se implice în acest proiect. Noi eram singura companie care a putut oferi o soluție la această problemă.
În ceea ce privește construcția unei noi infrastructuri, dificultatea a fost că toate lucrările trebuiau efectuate într-o manieră în care să nu perturbe buna funcționare a acestei zone.
Situația a fost complicată de faptul că ni s-au dat doar 3 luni pentru a finaliza această misiune. În asemenea termeni, este pur și simplu imposibil de finalizat un proiect de o asemenea complexitate. Aceste entități comerciale au fost construite în anii ”90 ai secolului trecut, erau vechi, iar construcția lor s-a realizat, cândva, fără un plan arhitectural anume. Prin urmare, procesul de demolare a tuturor clădirilor învechite a durat 3 luni. Din această cauză, abia în noiembrie 2014 am început să lucrăm la un nou aspect pentru această parte a centrului orașului.
Lucrările de reconstrucție au fost finalizate cu succes în februarie 2015. Suprafața amenajată a acoperit 2.720 m². Am avut grijă de infrastructura acestei zone, punând la dispoziție vizitatorilor săi bănci confortabile, coșuri de gunoi, le-am dotat cu zone speciale pentru fumat și toalete. Am creat un spațiu comercial care respectă nu doar regulile de arhitectură, ci și toate standardele sanitare, ceea ce nu exista anterior. Pentru îmbunătățirea zonei urbane, compania noastră a renovat și amenajat trotuarele. De asemenea, pentru autobuzele internaționale și interurbane au fost construite peroane care respectă toate standardele europene, vechiul peron având restricții de înălțime și lățime, precum și un acoperiș rău.
Tot aici, Central House a instalat casele de bilete de peron. La modernizarea platformelor au fost luate în considerare toate regulile și reglementările de construcție. Ceea ce este important, locul a devenit nu numai frumos, ci și confortabil. Am extins parcarea, am creat cele mai bune condiții de așteptare a pasagerilor etc. Acest lucru a permis o distribuție mai eficientă a fluxurilor de pasageri și de trafic.
În timpul lucrărilor de amenajare, am conectat iluminarea cu LED și am instalat noi plăci de pavaj între străzile Tighina și Bulgară. Și încă un element foarte important pentru un oraș modern: au apărut zone verzi, rampe de acces pentru persoane cu dizabilități și pentru cărucioare. În plus, acum această zonă este sub supraveghere constantă a serviciului de securitate și a camerelor video, pentru a căuta, eventual, lucrurile pierdute de pasageri.
- Ce fonduri au fost cheltuite pentru reconstrucție?
- Vitalie Perciun: În acest proiect au fost investiți peste 1,470 milioane de euro. Acesta a fost primul nostru proiect și am cheltuit nu doar resurse materiale, ci am investit și sufletul, idei și timp. În primul rând, visam să facem acest loc confortabil, pentru că în fiecare zi trece un flux mare de oameni pe aici. Prin urmare, au apărut cheltuieli neprevăzute pentru lucrări ascunse (de exemplu, utilități subterane și asfalt). A fost un proiect complex, am încercat să ținem cont de fiecare detaliu, începând cu platforma și trotuarul adiacent acesteia și terminând cu iluminatul stradal și amenajarea teritoriului. Judecând după reacția cetățenilor și a oaspeților capitalei, am atins rezultatul dorit, de care suntem foarte mândri. Datorită acestui proiect, am făcut pași reali spre modernizarea Chișinăului ca și o capitală europeană.
- Ați cumpărat recent o clădire în centrul orașului pentru implementarea noului proiect, Central City. Ce reprezintă acest proiect?
- Vitalie Perciun: Central City este o clădire modernă care oferă spații spre închiriere în diverse scopuri. Pot spune că fiecare detaliu este gândit, totul este făcut pentru a crește funcționalitatea fiecărui metru pătrat.
Alegerea locației nu a fost întâmplătoare. Central City este situat la intersecția a două străzi, A.Pușkin și Alexandru cel Bun. Imobilul este situat chiar in centrul capitalei. Prețul său a fost unul acceptabil, așa că am decis să profităm de această ocazie pentru a dezvolta un proiect modern, adecvat unor scopuri comerciale, de divertisment și alte scopuri.
Central City este un edificiu-hibrid de birouri și spații comerciale. În opinia mea, companiile de investiții ar trebui să fie cel mai interesate de această clădire și care vor profita de toate avantajele ei.
Construcția clădirii cu fațadă de sticlă a începută în iunie 2012 și finalizată în decembrie 2014.
Din punct de vedere arhitectural clădirea este unică, ea a fost construită în centrul Chișinăului, la intersecția a două străzi aglomerate. În imediata apropiere se află facilități sociale precum Banca Națională, Ministerul Finanțelor, Oficiul Poștei Moldovei, parcul central, McDonald's, un mare centru comercial, hotelul Radisson Blu, un grup mare de clădiri de birouri și bănci. Vizavi se află clădirea Agenției Servicii Publice Registru, ai cărei angajați (peste 3.000 de persoane) sunt potențiali clienți ai Central City.
Imobilul este format dintr-o încăpere cu doua intrări separate, cu patru etaje înălțime, o terasa de observație de 140 m2 (poate fi folosita in scop publicitar).
Suprafața totală a clădirii este de 2.500 m2.
A fost ridicată pe 6 ari de teren privat - există titlu de proprietate.
Clădirea dispune de 2 lifturi, unul cu geam.
Clădirea este dotată cu centrală proprie pe gaz pentru încălzirea spațiilor și a apei (daca este necesar). Încălzirea principala, aerul condiționat și climatizarea sunt asigurate de unitățile de climatizare pentru acoperiș gaz-electrice. Acestea sunt instalate în așa fel încât fiecare dintre ele să deservească un etaj.
Clădirea este prevăzută cu alimentare cu apă cu secțiunea de conductă și presiunea necesară.
Energia electrică este furnizată cu o rezervă maximă, deoarece au fost pozate 4 cabluri (dintre care 2 sunt de rezervă) - 340 kW.
Zona de parcare este situată de-a lungul străzii Alexandru cel Bun, iar pe strada Pușkin este instalat un indicator corespunzător.
- Care este suma estimată a chiriei și în ce stare vor primi chiriașii spații pentru activitățile lor?
- Vitalie Perciun: Avem o politică de prețuri foarte flexibilă. Suntem pregătiți să răspundem solicitărilor fiecărui chiriaș, pentru o cooperare cât mai bună. În condiții moderne, din câte știu eu, concurenții au prețuri de închiriere mai mari, dar și condiții mai proaste. Am stabilit un preț acceptabil, deoarece Central City este situat puțin mai jos de strada principala - B-dul Stefan cel Mare. În plus, clădirea nu a fost folosită mai mulți ani. De aici, este necesar să-i restabilim reputația. De aici, în pofida prețului mic de închiriere pe metru pătrat, suntem gata să facem compromisuri, oferind potențialilor clienți un sistem flexibil de reduceri. Cred că este o propunere grozavă, care va ajunge la beneficiari.
Chiriașii vor avea la dispoziție spații în variantă albă. Nu căutăm să ne impunem propriul design, deoarece fiecare client are propriile preferințe și standarde. Plus de aceasta, oferta noastră pentru viitorii chiriași include rambursarea parțială a costului reparațiilor efectuate de către aceștia.
Voi remarca că edificiul, scările și coridorul sunt căptușite cu granit spaniol, pe care motiv au dobândit un aspect modern. Unele dintre spații au fost deja închiriate și au fost renovate. Deci, în viitorul foarte apropiat, Central City va fi complet gata de lucru. Cei care doresc ar trebui să se grăbească.
- Care sunt beneficiile pentru potențialii chiriași ai orașului Central? Ce clienți vizați?
- Vitalie Perciun: Principalul avantaj al Central City este, desigur, amplasarea clădirii la intersecția a două străzi centrale: acoperim două fluxuri de potențiali clienți simultan. Întotdeauna sunt mulți oameni în centru. Și aceste două fluxuri pot fi transformate în cumpărătorii tăi sau clienții firmelor tale, satisfăcându-le ceea de ce au nevoie. După cum am spus, la proiectarea clădirii am ținut cont de fiecare detaliu. Avem 2 scări de granit și 2 lifturi la parter, așa că Central City este capabil să gestioneze un flux foarte mare de clienți.
În plus, există o intrare cu rampă la parter, în spatele clădirii. Acest lucru se face pentru viitorii chiriași, astfel încât să își poată importa produsele pe ușa din spate. Există trei intrări în clădire, plus una de urgență. Având în vedere că suprafața fiecărui etaj este de aproximativ 500-550 m², acesta este un avantaj foarte mare al Central City.
Conform observațiilor mele, în multe centre comerciale din Chișinău, chiar și în zone mai mari, există doar una, în cel mai bun caz - 2 ieșiri și 1 lift, în timp ce noi dispunem de 4 intrări și 2 lifturi.
De asemenea, Central City are o intrare separată de pe strada Alexandru cel Bun, datorită căreia birourile de pe această latură pot duce o viață autonomă, separat de clădirea principală.
Clădirea a fost deja dată în exploatare, instalațiile de încălzire, ventilație, răcire, toate fiind în stare excelentă de funcționare.
În ceea ce privește portretul potențialului client, ne concentrăm pe mai multe categorii. Primul include producătorii de produse, pe care le vând. La al doilea - chiriașii care vând bunuri. Remarc că amplasarea favorabilă a clădirii vă permite să creșteți vânzările într-un timp scurt.
- Ce caracteristici are teritoriul adiacent clădirii și infrastructura proprie a Central City?
- Vitalie Perciun: Central City este un proiect realizat la cele mai înalte standarde europene. Pot spune cu încredere că aceasta este prima clădire inteligentă din Moldova, al cărei fiecare etaj este dotat cu echipamente americane (sisteme de încălzire, răcire, ventilație), datorită cărora poate funcționa autonom față de ceilalți. În clădire vor fi instalate echipamente speciale pentru a controla toate sistemele tehnice în mod autonom la fiecare etaj, chiar și de pe un smartphone. Aceasta este o inovație pentru Moldova, disponibilă doar în Central City. Puterea energiei electrice furnizate clădirii este de 380 kW (de regulă, în oraș această cifră este de 150 kW și, deseori, se atestă o lipsă de energie). Astfel, clădirea este pregătită pentru conectarea unor echipamente de orice complexitate și capacitate. Acesta este unul dintre avantajele foarte importante ale Central City.
În plus, am pus la dispoziție vizitatorilor Central City 20 de locuri de parcare din direcția străzii Alexandru cel Bun. Planificăm să creăm în cele din urmă o parcare subterană lângă Central City. Cred că parcarea subterană este o soluție excelentă pentru orașul nostru. În multe țări europene, problema parcărilor și a traficului intens a fost rezolvată de multă vreme prin amplasarea acestora în subteran. Din punct de vedere arhitectural, parcarea nu este cea mai frumoasă clădire: un cadru din beton gri. Astfel de structuri încalcă aspectul estetic al orașului. Dar sunt sigur că cu actualele autorități locale toate problemele vor fi rezolvate eficient și rapid.
- Cu ce dificultăți vă confruntați în implementarea proiectelor dumneavoastră?
- Vitalie Perciun: Principala dificultate în implementarea oricărui proiect este instabilitatea politică din țară, care provoacă retragerea investițiilor. Nu toate proiectele pot fi implementate pe cont propriu, în special cele de amploare, este imperativ să atragem investitori. Prin urmare, statul ar trebui să creeze condiții confortabile pentru munca în comun cu oamenii de afaceri, să dezvolte mediul de afaceri. De exemplu, în multe țări, proiectele importante pentru oraș sau pentru întreaga țară sunt discutate în comun de reprezentanții guvernului, ai mediului de afaceri și de investitori străini. Acest lucru vă permite să stabiliți contact, să semnați acorduri de cooperare, respectând toate actele de reglementare și legislative și, cel mai important, atrage investiții străine în țară, în economia acesteia. În Moldova, această practică, din păcate, este slab dezvoltată. Să sperăm că este doar pentru moment.
- Ce alte probleme ale orașului intenționează să rezolve Central Group în viitorul apropiat?
- Vitalie Perciun: Sperăm că autoritățile vor continua o colaborare strânsă cu noi, pentru că necesitățile și confortul cetățenilor trebuie să fie o prioritate în dezvoltarea infrastructurii urbane, pentru ca Chișinăul să devină un oraș modern. Astăzi, principala problemă a orașului vine de la numărul mare de mașini și numărul insuficient de locuri de parcare. Rezolvând problema parcărilor, se pot soluționa și alte probleme de mediu, mai semnificative.
Interviu realizat de revista Business Class
Comentarii ()