
16 iunie – Ziua internațională a remiterilor familiale

La 16 iunie în fiecare an este sărbătorită Ziua internaţională a remiterilor familiale ("International Day of Family Remittances") cu scopul de a recunoaşte contribuţia financiară semnificativă a celor peste 200 de milioane de lucrători migranţi, pentru bunăstarea familiilor pe care le lasă acasă, reprezentând circa 800 milioane de persoane, şi pentru dezvoltarea durabilă a ţărilor lor de origine, peste 125 de state primitoare la nivel mondial, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.
Transferurile de bani au crescut de cinci ori în ultimii 20 de ani, având o capacitate anticiclică în timpul recesiunilor economice din ţările beneficiare. Pandemia de COVID-19 a fost un test redutabil pentru remitenţele globale. Cu toate acestea, prognozele timpurii ale scăderilor accentuate au subestimat foarte mult importanţa fluxurilor de remiteri familiale. Un raport din luna mai 2021 al Băncii Mondiale relevă o scădere a remiterilor familiale de doar 1,6% în 2020, la 540 miliarde USD de la 548 USD în 2019.
Scăderea minoră a acestor fluxuri financiare pentru cei rămaşi acasă nu este surprinzătoare. Remiterile reprezintă partea financiară a contractului social care leagă migranţii de familiile lor de acasă. În timp ce aceste fluxuri totalizează miliarde de dolari, numărul care contează cel mai mult pentru familii este remiterea medie de 200-300 USD pe lună.
Marcarea acestei zile are rolul de a încuraja atât sectorul public cât şi pe cel privat, dar şi societatea civilă, să-şi intensifice eforturile pentru a maximiza impactul acestor fonduri în ţările în curs de dezvoltare.
Această zi a fost proclamată de Consiliul de Guvernare al Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă, la cea de-a 38-a sesiune a acestui for, ce a avut loc în februarie 2015, luându-se act de aceasta de către Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia asupra migraţiei internaţionale şi a dezvoltării, adoptată la 21 decembrie 2016, şi, ulterior, proclamată prin Rezoluţia adoptată la 12 iunie 2018, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Prima zi internaţională a remiterilor familiale a fost marcată la 16 iunie 2015, de către peste 400 de factori de decizie, reprezentanţi ai sectorului privat şi ai societăţii civile, în deschiderea celui de-al V-lea Forum Global al remiterilor şi dezvoltării de la Milano, Italia.
Comentarii ()