
Tensiuni UE-SUA: aliații nu procedează astfel

„Aliații nu procedează astfel”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian. Mânia și dezamăgirea Parisului și Bruxellesului au fost cauzate de decizia Statelor Unite, Australiei și Marii Britanii de a crea un bloc militar care ocolește UE.
Primul său proiect va fi echiparea marinei australiene cu submarine nucleare fabricate în America. Parisul a numit afacerea „o lovitură în spate”: Canberra rupe un contract de miliarde de dolari pentru construcția a 12 noi submarine de către Franța.
"Acesta este un semn că Europa trebuie să se bazeze doar pe ea însăși", a declarat diplomatul UE Josep Borrell.
Decizia lui Biden „în stil Trump” a fost o surpriză completă pentru Bruxelles. În Europa, se vorbește despre o schimbare de curs a Washingtonului, pe care ultimul o neagă.
Anthony Blinken, secretar de stat al SUA:
"Salutăm țările europene care joacă un rol important în regiunea Indo-Pacificică. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să conlucrăm îndeaproape cu NATO, UE și alții în acest demers. Franța, în special, a fost partenerul nostru vital în acest și în multe alte probleme pentru o lungă perioadă de ani. Căutăm și vom continua să căutăm fiecare oportunitate de a aprofunda cooperarea transatlantică în regiunea indo-Pacifică și în întreaga lume. "
Secretarul de stat al SUA a adăugat că nu se vorbește despre vreo scindare în rândurile aliaților. Washingtonul insistă asupra faptului că Parisul a fost notificat în avans cu privire la viitoarea afacere.
Din 1997, când Marea Britanie a predat Hong Kong-ului Chinei, Franța a rămas singura țară europeană cu o prezență militară permanentă în Pacific.
Comentarii ()