
Guvernul de la București dublează numărul lucrătorilor din afara UE, inclusiv din R.Moldova, care pot munci legal în România

Guvernul de la București a aprobat suplimentarea până la 50.000 a contingentului de lucrători din afara UE, deci, implicit din R.Moldova, care pot solicita drept de muncă în acest an în România. Astfel, numărul lucrătorilor non-UE care se pot angaja legal a fost dublat, față de cel aprobat la începutul acestui an, în condițiile în care numărul total al locurilor vacante de muncă vacante în România este de peste 160 de mii.
„Suplimentarea contingentului de muncitori străini pentru acest an vine în contextul în care, în primul semestru, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de cereri – 27,8%, prin raportare la perioada similară a anului 2020. Anul trecut a fost stabilit un contingent de 30.000 de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă din România, din care, până la sfârșitul anului 2020, au fost eliberate 27.258 avize de angajare, 90,8% din total. De la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii iulie au fost eliberate 17.196 avize de angajare (adică 68,7% din total) și pentru același interval de timp sunt în curs de soluționare alte 3.620 de solicitări de eliberare a avizelor de angajare”, argumentează ministrul român al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, citată de Agerpres.
Ea a mai arătat că și numărul locurilor de muncă vacante din România a crescut în acest an, iar aproape 30.000 din cele disponibile transmise de angajatori la Agenția Naționala pentru Ocuparea forței de Munca (ANOFM) de la București sunt comunicate în mod repetat de aceștia.
„Astfel, suplimentarea contingentului de lucrători răspunde necesității de a asigura forța de muncă cerută în unele sectoare de activitate, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, și previne situațiile în care străinii lucrează în România fără forme legale”, a mai declarat Raluca Turcan.
Comentarii ()