
Extracția gazelor din Marea Neagră suspendată din motive politice și a costurilor

Extracția gazelor naturale din Marea Neagră, comparată chiar cu Marea Nordului, se confruntă cu o serie de impedimente între care corupția, birocrația și instabilitatea legislativă. Dar cea mai mare problemă o constituie Rusia, care a ocupat Crimeea, plus o bună bucată din offshore-ul Ucrainei, și face tot posibilul să mențină dependența statelor din regiune de Gazprom, informează mesaj.md, citând newsweek.ro.
Potrivit publicației, Turcia care anterior intenționa să exploreze cu resurse proprii gazele din Marea Negră, estimate la aproximativ 540 miliarde metri cubi, recent a început să colaboreze în acest sens cu Exxon Mobil şi Chevron.
Ucraina avea planuri mari cu exploatarea din offshore, dar, în 2014, Rusia a ocupat Crimeea și o mare parte din apele teritoriale ale acestei țări. Acum, Naftogaz vrea să înceapă pe cont propriu explorarea resurselor potențiale în apele pe care le controlează, dar estimează costurile cercetării la un miliard de dolari, în condițiile în care are deja pierderi de 684 milioane de dolari. Plus la aceasta Rusia a blocat orice exploatare în zona offshore a Crimeei.
Pe de altă parte deținătorii licențelor de exploatare din perimetrele offshore controlate de România așteaptă modificarea legii offshore, elaborate de guvernul Dragnea, dar, deocamdată, Guvernul n-a prezentat niciun proiect.
În paralel Romgaz negociază cu Exxon preluarea participației la Neptun Deep, perimetrul pe care-l deține această companie, care ar vrea să se retragă. OMV Petrom a anunțat că, după modificarea legii offshore ar avea nevoie de un an doar ca să ia decizia de a extrage gazele.
Comentarii ()