
Pacea, securitatea și rolul femeii în asigurarea acestora în Republica Moldova

Republica Moldova trece printr-o serie de crize suprapuse, care include gestionarea fluxului de refugiați, criza energentică, dereglarea lanțurilor logistice de aprovizionare. Totodată, există diverși factori interni și externi, care pot influența dinamica și evoluția eventualelor escaladări sau deteriorări a drepturilor omului – fapt care impune luarea măsurilor menite să reducă din vulnerabilitățile femeilor.
După 20 de ani de la adoptarea Rezoluției 1325, consolidarea participării femeilor în procesul de asigurarea a păcii, contracararea fenomenelor de violență, hărțuire, violență sexuală, inclusiv asigurarea accesului la justiției, rămâne o prioritate. Aceasta este mai actuală ca niciodată, în contextul amenințărilor la securitatea regională, urmare a războiului din Ucraina.
Marcarea celor 22 ani de la aniversarea adoptării Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind femeile, pacea şi securitatea subliniază o nouă etapă în revigorarea punerii în aplicare a acestui act internațional din perspectiva drepturilor omului, integrării dimensiunii de gen în sectorul de securitate şi apărare, precum şi luptei împotriva oricăror tipuri de abuzuri şi discriminări, în vederea asigurării păcii, securității şi solidarității umane.
Având în vedere statutul de țară candidat UE al Republicii Moldova, dar și faptul că Moldova se află la frontiera dintre UE și un stat non-UE, pe teritoriul căruia este război, elaborarea și aprobarea unui nou Program Naţional de Implementare a Rezoluției 1325 pentru anii 2023-2027 și a Planului de acţiuni cu privire la punerea în aplicare a acestuia, este foarte importantă.
„Noi, astăzi, în Republica Moldova, ne aflăm în momentul în care este recunoscută experiența femeilor în atenuarea conflictelor armate și generarea de soluții, pentru a pune la masa discuțiilor și a genera pârghii de reconstruire a dialogului despre pace și securitate. Pentru că pacea și securitatea sunt elementele de bază ale oricărei națiuni, atenția noastră este îndreptată spre transformarea rolului pasiv în societate al femeii, către un rol activ, aducător de plus valoare”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne.
Din 24 februarie până în prezent, femeile din domeniul securitate și apărare, împreună cu bărbații, au fost la datorie, au gestionat criza profesionist, abordând în complexitate nevoile umanitare ale refugiaților din Ucraina, dar și a cetățenilor Republicii Moldova. Aceste timpuri reconfirmă că participarea femeilor la luarea deciziilor este vitală, or femeile au un rol puternic în prevenirea și gestionarea conflictelor și violenței.
Comentarii ()