
”Transformarea planetei” - conferință ministerială de mediu se desfășoară în Cipru

Cea de-a IX-a conferință pan-europeană ”Un mediu pentru Europa”, a reunit miniștri din 56 de țări, care are loc în perioada 5-7 octombrie 2022, în Nicosia, Cipru. Secretara de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov participă împreună cu alți miniștri la o platformă comună pentru a discuta provocările de mediu pentru următorii ani.
”Transformarea planetei” presupune adaptarea la schimbările climatice, management de mediu îmbunătățit, promovarea cooperării intersectoriale în domeniul mediului și a schimbului de informații între țări. Este evident că avem nevoie de infrastructură durabilă, turism durabil și educație cu accent pe o dezvoltare durabilă. Lucrările conferinței ”Un mediu pentru Europa” vin cu subiecte de importanță majoră pentru mediul de azi și cel de mâine, cum ar fi: dezvoltarea economiei verzi în Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, mediul în regiunea paneuropeană: viziuni pentru 2030 și nu numai etc.
Secretara de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, în cadrul discuțiilor privind dezvoltarea economiei verzi în Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală a vorbit despre provocările Republicii Moldova în dezvoltarea unei infrastructuri sustenabile. ” ”Prin implementarea recomandărilor celui de-al 3-lea Studiu de Performanțe în domeniul protecției mediului, Moldova a făcut pași solizi către schimbări sistematice în sectorul de mediu, prin înființarea Agenției de Mediu și reorganizarea instituțiilor de mediu subordonate. În prezent, reformele în sectorul de mediu pentru a stabili o guvernanță incluzivă, transparentă și eficientă a mediului, luarea deciziilor și îmbunătățirea participării publice sunt în desfășurare. De asemenea, Moldova a urmat recomandările EPR pentru consolidarea capacităților instituționale, în special în sectorul schimbărilor climatice, în dezvoltarea politicii de mediu intersectoriale. Acordăm o atenție deosebită pentru a obține soluții durabile în sectorul energetic, diversificarea pieței energetice, dezvoltarea industrială în conformitate cu standardele europene de mediu. Schimbările sistematice ale contextului strategic și juridic de mediu au luat o viteză pentru a integra politica Pactului Verde European și măsurile de abordare a problemelor climatice, pentru a dezvolta un sistem eficient de instrumente financiare de mediu și pentru a promova economia circulară. Precum și pentru a aborda angajamentele Moldovei de a crește semnificativ reducerile de GES, care au fost exprimate în 2020 în cadrul Acordului de la Paris și de a sprijini neutralitatea climatică a UE până în 2050. Moldova a fost una dintre primele țări care și-a actualizat NDC-urile” a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.
Pe parcursul a 3 zile, miniștrii sunt invitați să-și împărtășească viziunile privind situația de mediului în regiunea pan-europeană pentru 2030. În timpul Conferinței, vor exista oportunități de interacțiune și vor fi organizate întâlniri bilaterale între miniștri, inclusiv pe teme care nu sunt incluse pe ordinea de zi a Conferinței.
Ca un tribut adus mediului, conferința își propune să fie un eveniment fără hârtie. Participanții sunt încurajați să folosească dispozitivele electronice și toate documentele sunt disponibile pe pagină web a evenimentului.
Conferința este organizată de către Comisia Economică pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE), Comitetul pentru Politică de Mediu, conform Planului de reformă a procesului „Un mediu pentru Europa”. Prima conferință ”Un mediu pentru Europa” a avut lor în Cehia, 1991.
Comentarii ()