
ANSA: Atenţie mare ce consumăm pe vreme de arşiţă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu mai multe atenţionări şi recomandări, care urmează să fie respectate pe vreme caniculară, pentru a evita toxinfecţii alimentare. ANSA avertizează în special asupra procurării şi consumării produselor uşor alterabile cum ar fi carnea, mezelurile, peştele, lactatele şi ouăle etc., comunică MESAJ.md.
Potrivit specialiştilor instituţiei, produsele perisabile sunt cele mai periculoase alimente pe timp de vară, mai ales în zilele toride, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.
Pentru a evita situațiile în care, pot fi achiziționate produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea și chiar viața dvs., ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte: să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu; în cazul constatării unor nereguli să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către Subdiviziunele Teritoriale ANSA. Reclamațiile pot fi înăintate și prin: linia verde ANSA 080080033 sau poșta electronică: info@ansa.gov.md sau linia specializată anticorupţie ANSA 022-290-800 ori Viber 067675544 (8.00-16.00).
Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comerț în condiții termice necesare. Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minimale sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.
Integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și a comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj; transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil; după procurare, păstrați produsele conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
Pentru cei ce inițiază să organizeze ceremonii, festivități banchete aducem la cunoștință că organizarea și petrecerea festivităților și altor evenimente au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor, necesită a fi achiziționate, in mod obligatoriu de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației în vigoare, pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice).
De asemenea, ANSA recomandă să fie acordată o atenție deosebită organizării ieșirilor familiale, meselor în aer liber. Pentru asta produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.
Comentarii ()