
Vitalie Perciun: Filantropia și solidaritatea socială sunt un termometru al societății

Activitățile de caritate, într-o formă organizată, sunt, în Republica Moldova, un fenomen preponderent urban, pe motiv că nu există resurse importante, pentru aceasta, în zonele rurale.
Pauperizarea societății, crizele unor perioade îndelungate de tranziție, lipsa locurilor de muncă etc., toate condiționează creșterea numerică a potențialilor beneficiari ai acțiunilor de caritate. Totodată, aceste fenomene reduc numărul potențialilor autori de acte caritabile, or inițiativa privată niciodată nu va reuși să preia în totalitate rolurile definitorii ale statului. În aceste condiții, inițiativele de caritate au un loc aparte, extrem de important, inclusiv în amenajarea capitalei, în crearea unor condiții de viață și odihnă mai bune pentru citadini, de la mic la mare.
De obicei, un participant modern la un proiect caritabil sau de voluntariat este o persoană modernă și activă. Cu hobby-uri, interese, și energie pentru a-și pune în aplicare ideile. Astfel de oameni, în majoritatea cazurilor, reușesc în afaceri și, responsabili, își asumă obiective de a-i ajuta pe cei din jur, inclusiv prin finanțarea unor proiecte sociale, în beneficiul tuturor cetățenilor. Din această categorie face parte și omul de afaceri Vitalie Perciun, care, dincolo de business, se implică activ în activități caracteristice sectorului asociativ. Pe acest palier, domnul Perciun se remarcă prin faptul că deține președinția a două organizații neguvernamentale, obiectivele cărora urmăresc binele public.
Astfel, printre activitățile filantropice deja realizate, pot fi trecute în revistă: la intrarea în parcul Valea Morilor a fost pavată o alee, s-a instalat iluminare nocturnă, s-a creat un teren de joacă pentru copii, un teren de sport cu pardoseală cauciucată, sunt în curs de finisare lucrările de conectare a rețelei de Wi-Fi etc. Este de remarcat faptul că toate aceste proiecte au fost realizate din propriile mijloace financiare, iar impactul este unul substanțial, toți cetățenii și oaspeții capitalei având posibilitatea să se plimbe pe o alee modernă, îngrijită, să facă exerciții fizice sau să-și aducă copiii, să se recreeze, la un teren frumos amenajat și dotat.
În calitate de președinte al Asociației ”PRO Chișinău”, Vitalie Perciun a lansat un îndemn către mediul de afaceri, către toți cei care își doresc să trăim într-un oraș modern, să ne conjugăm eforturile și să venim cu inițiative și propuneri concrete. Cu eforturi conjugate, consideră președintele Asociației ”PRO Chișinău”, vom identifica obiective de interes comun și, împreună, vom reuși să găsim soluții pentru mai multe proiecte, care urmăresc transformarea în bine a Chișinăului. Așadar, AO ”PRO Chișinău” își deschide larg ușile pentru toți cei care vor să contribuie la modernizarea europeană a capitalei Republicii Moldova.
Inițierea unor proiecte de filantropie mai are un efect colateral - cetățenii manifestă o dorință din ce în ce mai mare de a se uni, participând cu mai multă plăcere la inițiative caritabile. În consecință, societatea moldovenească se înscrie tot mai consecvent unor idei coerente, unor valori de consens, ceea ce înseamnă că inițiativele caritabile vor deveni tot mai populare. Iar asemenea activități, precum actele de caritate ale domnului Vitalie Perciun, au potențialul de a canaliza energiile societății noastre în îmbunătățirea condițiilor de viață și de trai ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Comentarii ()