
12 mai - Ziua Internațională a Sănătății Plantelor

Astăzi, la nivel mondial este sărbătorită Ziua Internațională a Sănătății Plantelor, ce a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite. Scopul zilei este de a spori gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la modul în care protejarea sănătății plantelor poate ajuta la eliminarea foametei, la reducerea sărăciei, la protejarea biodiversității și a mediului și la stimularea dezvoltării economice.
În context, Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) informează că, până la 40% din culturile alimentare se pierd, anual, din cauza dăunătorilor și bolilor plantelor. Acest fapt afectează atât securitatea alimentară, cât și agricultura, principala sursă de venit pentru comunitățile rurale vulnerabile. Totodată, conform datelor, plantele reprezintă cca 80% din alimentele pe care le consumăm și cca 98% din oxigenul pe care îl respirăm.
Schimbările climatice și activitățile umane modifică ecosistemele și dăunează biodiversității, creând în același timp noi nișe pentru ca dăunătorii să prospere. Călătoriile și comerțul internațional, care s-au triplat în volum în ultimul deceniu, facilitează răspândirea dăunătorilor și bolilor.
MAIA îndeamnă cetățenii dă protejeze plantele, să dezvolte în comunități comportamente, valori și atitudini responsabile în relația om-natură, să se implice în acțiuni de menţinere a unui mediu ambiant corespunzător și să păstreze resursele naturale pentru generaţiile viitoare.
În acest sens, FAO a trasat câteva responsabilităţi ce revin în sarcina oamenilor: să evităm transportarea plantelor şi a produselor vegetale atunci când călătorim peste hotare; persoanele angajate în industriile de transport trebuie să se asigure că navele, aeronavele, camioanele şi trenurile nu transportă dăunători sau boli în zone noi; guvernele trebuie să-şi crească susţinerea la nivel naţional sau regional pentru organizaţiile de protecţie a plantelor din prima linie de apărare.
Comentarii ()