
La Parlament a fost inaugurată expoziția de fotografii istorice, dedicată Anului recunoștinței față de veteranii de război

La Parlament a fost inaugurată expoziția de fotografii istorice, dedicată Anului recunoștinței față de veteranii de război
Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, în incinta Parlamentului, a fost inaugurată o expoziție fotografică.
Lucrările expuse au fost realizate pe câmpul de luptă, în anul 1992, de către fotojurnalistul Nicolae Pojoga. De asemenea, expoziția mai conține documente istorice și cărți care reflectă evenimentele din acea perioadă.
Prezent la eveniment, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat cât de important este să păstrăm în memorie faptele eroilor care au luptat în conflictul de pe Nistru.
”Prin intermediul evenimentului de astăzi, am încercat să readucem în memoria noastră acele clipe tragice, pe care veteranii noștri, pe care îi cinstim, au găsit curajul și au răspuns apelului de a-și apăra patria, de a ne apăra pe noi”, a menționat Președintele Parlamentului.
Cu aceeași ocazie, Președintele Parlamentului a înmânat diplome pentru 21 de veterani din diferite localități ale țării, care au participat la conflictul armat de pe Nistru. Totodată, aproape o sută de veterani din toate raioanele țării, inclusiv cele din stânga Nistrului, au primit diploma Parlamentului de gradul I.
În contextul împlinirii a 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, un grup de deputați din Parlament au prezentat o inițiativă legislativă, care prevede mai multe măsuri de protecție sociale, destinate persoanelor care au fost implicate în acest conflict armat. Printre ele figurează acordarea unei alocații unice în valoare de 2500 de lei, includerea în stagiul de cotizare a perioadei de luptă, acordarea alocațiilor din partea statului inclusiv veteranilor care încă nu au atins vârsta de pensionare și asigurarea că atât văduvele, cât și părinții veteranilor vor primi ajutor din partea statului.
De menționat că, anterior, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca anul 2022 să fie declarat Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința plenară din 24 decembrie 2021.
La data de 2 martie 1992 a izbucnit conflictul armat pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Atunci, peste 300 de oameni și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, iar circa 370 de persoane au fost rănite.
Comentarii ()