
Ziua Memoriei și Recunoștinței - 2 martie

Astăzi, 2 martie, au loc manifestări consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței. În această zi, comemorăm pe cei căzuți în conflictul armat din anul 1992, pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova, și victimele conflictului.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șefii autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI, precum și conducerea organizațiilor obștești ale veteranilor au depus flori la Plăcile Comemorative din sediul Ministerului, instalate în memoria polițiștilor căzuți la datorie, apoi au asistat la serviciul divin de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea Patriei, care s-a desfășurat la Catedrala MAI - Sf. Mr. Mucenic Teodor Tiron. Ulterior, au fost depuse jerbe de flori la Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Acțiuni de comemorare au fost desfășurate și la Complexul memorial „Eternitate”, la monumentul „Maica Îndurerată” și la Plăcile Comemorative, unde conducerea de vârf a Republicii Moldova, participanții la conflictul armat, reprezentanții corpului diplomatic și structurilor de forță a instituțiilor de stat au depus flori și au păstrat un minut de reculegere în memoria eroilor.
De asemenea, conducerea MAI a depus flori și la mormintele eroilor căzuți pentru apărarea integrității și independenței țării, din Cimitirul „Central” și la Monumentul colaboratorilor organelor afacerilor interne căzuți la datorie din parcul „Valea Morilor”.
Totodată, cu ocazia Zilei Memoriei și Recunoștinței, au fost menționați 155 angajați MAI participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova (Aparatul Central, SPIA, autorităţi administrative şi instituţii din subordinea MAI) cu premiu bănesc.
La fel, au fost acordate grade speciale pentru 13 veterani ai MAI, dintre care 5 de „comisar-șef”, 2 – „comisar-principal”, 5 – „comisar”, 1 – „agent-șef”.
Au fost menționați cu distincții MAI 187 veterani, dintre care 33 veterani cu distincția MAI Crucea „Pentru Merit” de clasa I, 114 veterani cu distincția MAI Crucea „Pentru Merit” de clasa II, 15 veterani cu distincția MAI „Vulturul de Aur” și 25 veterani cu „Diplomă de onoare a MAI”. La fel, a fost înaint demersul de decorare cu distincție de stat a unui veteran MAI.
Conflictul armat de pe Nistru a început la 2 martie 1992. La 21 iulie 1992 Republica Moldova și Federația Rusă au semnată o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.
Comentarii ()