
Capitală și destin, Chișinăul / INTERVIU Vitalie Perciun

Capitală și destin, Chișinăul - Vitalie Perciun
Interviu cu Președintele Asociației Obștești ”PRO Chișinău”, domnul Vitalie Perciun
- Stimate domnule Vitalie Perciun, sunteți președintele unei asociații obștești, care, chiar din denumirea sa, ne sugerează care ar fi principalele obiective ale activității sale. De ce anume ”PRO Chișinău” și nu, bunăoară, pro altă localitate sau țara întreagă ?
- Lucrurile se explică foarte simplu, or am ferma convingere că fiecare om trebuie să facă lucruri bune începând de la locul său de trai, de la strada sa, sectorul său și, dacă are potențial, să realizeze lucruri frumoase pe o scară în creștere, fie de nivel național sau chiar internațional. Avem suficiente exemple de mari filantropi ai lumii, de la Warren Buffett la Bill Gates și mulți alții, bunăoară, care cunoaștem ce sume colosale au investit în acte de binefacere la scara întregului mapamond.
Cu referință la Chișinăul nostru, avem și aici o mulțime de exemple frumoase, cu oameni demni și mărinimoși, care nu s-au precupețit și au realizat, din resurse proprii, proiecte importante pentru întreaga societate. Precum, bunăoară, Gheorghe Balş, care a construit azilul pentru bătrâni, sau multe alte exemple, cu școli, biblioteci sau parcuri ridicate pe cheltuiala proprie a unor mecenați astăzi trecuți în anonimat.
De ce anume Chișinău ? Pentru că este orașul meu, aici este casa mea, și, alături de toți citadinii, vreau să avem o capitală cât mai frumoasă, modernă, cu cele mai bune condiții de viață și odihnă. În mod firesc, voi depune eforturi pentru atingerea acestor obiective, în măsura posibilităților avute, desigur.
- Cunoaștem că ați realizat deja anumite proiecte în acest sens, doriți să ne spuneți și nouă în ce au constat acestea?
- Da, am reușit anumiți pași concreți în atingerea obiectivelor enunțate mai sus și, sper, rezultatele acestor proiecte le vor fi utile locuitorilor și oaspeților Chișinăului. Astfel, la intrarea în parcul Valea Morilor a fost pavată o alee, s-a instalat iluminare nocturnă, s-a creat un teren de joacă pentru copii, un teren de sport cu pardoseaua cauciucată, sunt în curs de finisare lucrările de conectare a rețelei de Wi-Fi etc. Cu siguranță, după aceste inițiative vor urma și altele.
- Să înțelegem că ați investit din resurse proprii ? Dar nu ați încercat să atrageți, în derularea unor proiecte sociale, și alți finanțatori ?
- Am realizat cele enumerate din resurse proprii și, de fapt, nici nu m-am gândit la costuri. Locuiesc în această regiune și a fost un imbold firesc, să intervin, să repar un drum, să instalez o rețea de iluminare etc., ca să aibă oamenii pe unde se plimba, să nu dea prin gropi și întuneric...
Cu referință la inițierea unor colaborări cu alți oameni de afaceri, cu scopul de a promova proiecte în beneficiul locuitorilor capitalei, suntem deschiși unor asemenea inițiative. În calitate de președinte al asociației ”PRO Chișinău”, vin cu un îndemn către mediul de afaceri, către toți cei care își doresc să trăim într-un oraș modern, să ne conjugăm eforturile, să venim cu inițiative și propuneri concrete. Cu eforturi comune, vom identifica obiective de interes general și, împreună, am convingerea că vom reuși să găsim și soluții. Așadar, AO ”PRO Chișinău” își deschide larg ușile pentru toți cei care vor să contribuie la modernizarea europeană a capitalei Republicii Moldova.
- Dar de unde, totuși, ideea de a investi în beneficiul comunității, or, dacă ai niște bani în plus, oricând poți să-i dai pe o vacanță de lux sau pentru a procura niște bunuri materiale ?
- Nu voi fi prin nimic original dacă voi spune că bunurile materiale și plăcerile procurate cu bani sunt efemere. Am ferma convingere că businessul este parte componentă a societății, că relația companiilor cu societatea este interdependentă, iar acestea au potențialul să aducă o contribuție esențială la dezvoltarea societății.
Chiar dacă nu este unanim acceptat, eu unul cred că acţiunile de responsabilitate socială, îndeosebi la etapa actuală, trebuie să devină una dintre priorităţile strategice ale fiecărei companii care se respectă, ale fiecărui om de afaceri care pune pe primul loc interesele întregii societăți și nu doar cele de îmbogățire personală.
Republica Moldova are nevoie de implementarea fermă a unor politici concrete de solidaritate și echitate socială și, în situația în care statul nu are suficiente resurse, oamenilor de afaceri le revine un rol distinct în acest sens.
- Și care ar fi rolul mediului de afaceri în contextul celor discutate ?
- Rupturile de epoci și calea lungă de edificare a unui stat democratic poziționează astăzi Republica Moldova nu printre cele mai bogate țări ale lumii, o știm cu toții. Pe de altă parte, avem statele bogate ale lumii - Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania etc. -, în care tradițiile filantropiei sunt vechi, unanim acceptate, dar și susținute prin politici de stat.
Potrivit unor studii consacrate, cei mai receptivi oameni trăiesc în Australia, Noua Zeelandă, Canada, Irlanda, Elveția și SUA. Acolo, două treimi din populație donează în mod constant bani, o treime se oferă în mod regulat voluntar și mai mult de jumătate este dispusă să ofere ajutor unui necunoscut. Deoarece nu trăim într-o țară bogată, inițiativa privată este mult mai importantă și, de ce nu, mai valoroasă, în condițiile în care fiece donație sau sponsorizare vine să soluționeze anumite probleme concrete. Cât mai multe inițiative de acest gen vom avea, cu atât mai frumoasă va fi Republica Moldova și capitala sa, Municipiul Chișinău.
- Vă mulțumim pentru interviu !
Comentarii ()