
Facultatea de Drept, filiera Francofonă: Negocieri pentru lansarea unui nou parteneriat internațional

Facultatea de Drept, USM, filiera Francofonă, în parteneriat cu Asociația Juriștilor Francofoni din Republica Moldova, a demarat negocieri în vederea semnării unui Acord de colaborare cu Liga Drepturilor Omului din Franța.
În cadrul videoconferinței, părțile au făcut un schimb de opinii vizavi de obiective și priorități și au identificat tangențele de pe cele două agende.
Nathalie Durand, președinta secției Feyzin-St Fons-Vénissieux, Liga Drepturilor Omului, a salutat inițiativa Facultății de Drept, Francofonie și a AJF din RM, arătându-și disponibilitatea pentru lansarea unor proiecte comune de anvergură, atrăgătoare pentru discipolii Filierei: „Suntem deschiși pentru colaborare cu colegii noștri din Republica Moldova pe dimensiunea protejării drepturilor omului, a promovării valorilor europene – egalitate de gen, egalitate de șanse, incluziune socială, transparență etc.”
Jacques Dumortier, coordonator, secția Feyzin-St Fons-Vénissieux, Liga Drepturilor Omului din Franța: „Așteptăm inițiative și propuneri din partea colegilor de la Chișinău și suntem dispuși să asigurăm expertiză și alt gen de suport pentru a extinde aria de colaborare și a vă sprijini în activitățile de protejare a drepturilor omului.”
Dr. Vitalina Bahneanu, coordonatoarea Filierei Francofone, Drept, a mulțumit colegilor francezi pentru deschidere, menționând că Filiera își dorește o colaborare de perspectivă, eficientă, cu parteneri francofoni la nivel internațional: ”Republica Moldova este, geografic, un stat european și promovarea valorilor europene, combaterea discriminării, a stereotipurilor constituie o prioritate pentru juriștii francofoni.”
În cadrul videoconferinței au fost punctate primele vulnerabilități în implementarea unor tratate internaționale. În acest sens, dr.Doina Cazacu, membră a comitetului onorific al AJF din RM, a solicitat, între altele, opinii privind instrumentele practice de implementare a prevederilor unui Tratat de referință, cum ar fi Convenția de la Istanbul, ratificată de Republica Moldova în noiembrie 2021.
Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul este cel mai amplu instrument juridic internațional care stabilește angajamente obligatorii pentru prevenirea și combaterea violenței față de femei. Treizeci și patru de state membre ale Consiliului Europei au ratificat-o, doisprezece au semnat-o - împreună cu Uniunea Europeană - și servește drept bază pentru acțiunea multor țări din afara Europei.
Prezent la eveniment, decanul Facutății de Drept, prof. Sergiu Brânza, a salutat participanții videoconferinței, totodată, reiterând disponibilitatea de a sprijini avansarea negocierilor în vederea semnării unui Acord de parteneriat trilateral cu Liga Drepturilor Omului din Franța:
„Suntem interesați în lansarea unui pareneriat în format trilateral – Facultatea de Drept, filiera Francofonă, Liga Drepturilor Omului din Franța și Asociația Juriștilor Francofoni din RM - în scopul consolidării unei platforme internaționale de promovare și protejare a drepturilor omului, dar și de reformare a sistemului judiciar din Republica Moldova.”
Comentarii ()