
Petele negre din biografia fostului procuror la Strășeni, Nicu Șendrea

- Din cauza lui Nicu Șendrea, statul Republica Moldova a fost condamnată de către CEDO și impusă să plătească 67.000 EURO într-un proces recunoscut politic;
- Nicu Șendrea este ”omul” procurorului Igor Popa;
- Fiind procuror la Strășeni, l-a absolvit de pedeapsă pe un actual judecător, care a omorât, cu mașina, o fată de 29 de ani.
Instituțiile media din Republica Moldova au titrat în repetate rânduri că Nicu Şendrea este omul de încredere al lui Igor Popa, adjunct al Procurorului General, cel care l-a sprijinit în ultimii cinci ani de carieră. Nicu Şendrea a devenit „celebru” pentru dosarele instrumentate ale unor activişti, politicieni, dar şi funcţionari incomozi. În ultimii doi ani, (2016-2017) starea materială a procurorului s-a îmbunătăţit substanţial: a trecut în casă nouă, conduce un automobil de lux, iar părinţii acestuia sunt pe cale de a se muta şi ei până într-o casă cu două nivele.
Nicu Şendrea, care activa în Procuratura din Străşeni, a fost desemnat procuror în sectorul Râşcani al municipiului Chişinău în august 2012, la câteva luni după ce Igor Popa ajunge şef al instituţiei respective. Presa a scris în repetate rânduri despre controversatul Igor Popa şi dosarele fabricate de către acesta pe timpul guvernării comuniste, dar şi în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Despre Popa se ştie că este finul de cununie şi protejatul temutului procuror, Nicolae Chitoroagă, care la moment conduce Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Excepţionale.
În decembrie, 2015, Igor Popa este numit interimar, iar peste puţin timp şef al Procuraturii municipiului Chişinău. Popa nu pleacă singur de la Râşcani, dar îl ia cu el şi pe Nicu Şendrea, care, la 30 decembrie, 2015, este desemnat şef-adjunct al Secției exercitare și conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău.
Potrivit mai multor surse, în perioada activării în cadrul Procuraturii Strășeni, Nicu Șendrea a ajuns în vizorul celor de la Anticorupție, iar Igor Popa i-ar fi întins o mână de ajutor. Informaţia însă nu a fost confirmată oficial.
Totuși, este documentat faptul că, în timpul când activa la Străşeni, Nicu Şendrea a fost supus unei proceduri disciplinare pentru încălcarea Codului de etică al procurorului, însă nu a fost pedepsit pe motiv că fapta lui Şendrea „nu a avut consecinţe grave”.
Cel mai cunoscut dosar instrumentat de către procurorul Şendrea este cel al grupului Petrenco pentru protestul din faţa Procuraturii Generale în 2015. Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, şi alţi protestatari au stat mai bine de patru luni în arest, fiind învinuiţi de procurorul Şendrea de organizarea dezordinilor în masă.
2021, septembrie - Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R.Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți care au fost întemnițați în urma unui protest în fața Procuraturii Generale, în 2015. Asociația Promo-LEX care i-a reprezentat pe reclamanți a spus că decizia a fost pronunțată la 14 septembrie, iar R. Moldova trebuie să achite 67 750 de euro ca despăgubiri și cheltuieli de judecată din cauza unor „acțiuni arbitrare” ale procuraturii și instanțelor de judecată.
La o scurtă căutare a numelui judecătorului Denis Guzun, sunt mai multe articole în presă despre cum acesta a devenit judecător, despre averea sa, dar și despre o istorioară întunecoasă din tinerețea sa. El a devenit judecător în anul 2019 pentru un termen de 5 ani la Judecătoria Chișinău.
În același an, Anticorupție.md a scris că Denis Guzun, proaspăt judecător la Judecătoria Chișinău, a fost implicat la vârsta de 21 de ani (la vreme publicării articolului avea estimativ 31 de ani) într-un accident de mașină soldat cu moartea unei tinere de 29 de ani. Deși experții au constat că impactul ar fi putut fi evitat dacă Guzun nu ar fi depășit limita de viteză, judecătorul a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și de către judecătorul Ghenadie Morozan.
Cine a fost găsit vinovat de accident?
Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs în seara de 13 aprilie 2009, la intrare în satul Căpriana, raionul Strășeni. În urma tamponării a două automobile de marca BMW 520 și Toyota Corola, a decedat femeia de 29 de ani.
Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A vrut să frâneze, însă nu a reușit.
În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat.
În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea.
Procuratura Strășeni a dispus încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pântea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pântea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco.
La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Râșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun, ordonanțele semnate de Pântea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.
Comentarii ()