
Poliția îi îndeamnă pe cetățeni să denunțe actele de corupție / VIDEO

De 18 ani, anual, la 9 decembrie este marcată Ziua Internațională Anticorupție, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite, care are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice și în cele private.
În acest context, pentru conștientizarea deopotrivă a polițiștilor, cât și a cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru, angajații Inspectoratului General al Poliției prin Direcția prevenirea corupției va desfășura în perioada 6-10 decembrie 2021, Campania cu genericul „Denunță sau vei fi denunțat”.
Scopul acțiunii este prevenirea corupției atât în rândul polițiștilor, cât și a cetățenilor, pentru conştientizarea cauzelor și consecinţelor implicării în fapte de corupţie.
”Astfel, prin această Campanie, ne propunem să informăm oamenii, inclusiv conducătorii auto, despre procedurile și mecanismele existente de prevenire și raportare a cazurilor de corupție. Totodată, mesajele de integritate vor fi promovate prin desfășurarea atelierelor de lucru cu tematica „Metode de prevenire a corupției în viziunea angajaților Poliției”, unde vor participa polițiștii.
Statisticele ne arată că angajații Poliției manifestă o atitudine deschisă față de declararea sau denunțarea actelor de corupție. Pe parcursul a 11 luni ale anului 2021, au fost înregistrate 49 de denunțuri a tentativelor de corupere din partea polițiștilor, fiind intentate 31 cauze penale în privința cetățenilor.
Deși societatea recunoaște că, corupția este o problemă majoră, disponibilitatea cetățenilor de a coopera cu organele anticorupție și de a fi implicați în prevenirea acestui flagel este redusă.
Readucem în atenție faptul că efectele corupției ne afectează pe toți deopotrivă, astfel, luarea de mită nu poate exista fără darea de mită și că ambele constituie infracțiuni. Ea generează încălcări ale drepturilor omului, erodează calitatea vieții și permite amenințări atât la siguranța cetățeanului cât și a polițistului. De aceea, atitudinea ambelor părți este foarte importantă”, se declară în comunicatul de presă al Poliției.
În același context, Inspectoratul General al Poliției îşi reafirmă intoleranţa asupra faptelor de corupţie în rândul personalului și încurajează toți cetăţenii să ia atitudine împotriva faptelor de corupţie şi să comunice actele de corupție la numărul 068 999 902.
Comentarii ()