
Serviciul Vamal a prezentat principalele evoluții în implementarea Acordului de Asociere

În data de 23 noiembrie 2021, Serviciul Vamal a organizat și găzduit cea de-a VII-a întrunire a Subcomitetului vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfășurat sub președinția Republicii Moldova, în format de videoconferință și a reunit reprezentanți din cadrul Comisiei Europene, Delegației UE în RM, EUBAM, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
În cadrul reuniunii au fost discutate principalele realizări ale Republicii Moldova în domeniul armonizării legislației vamale naționale cu cea a UE. În acest sens, reamintim că, în data de 24 august 2021, Proiectul noului Cod vamal al RM a fost adoptat de Parlament în lectură finală. Documentul va îmbunătăți calitatea serviciilor furnizate de Serviciul Vamal agenților economici, prin sporirea nivelului de protecție a datelor, reducerea costurilor și întârzierilor legate de declararea mărfurilor, prin monitorizarea online a operațiunilor vamale și reducerea numărului procedurilor vamale pe suport de hârtie. Noul Cod vamal va intra în vigoare la 01 ianuarie 2023.
Un alt subiect important pe agenda ședinței l-a constituit recunoașterea mutuală a Agenților Economici Autorizați (AEO) și etapa la care se află Serviciul Vamal în procesul de recunoaștere a Programului AEO din Moldova la nivel internațional. Astfel, a fost reconfirmat faptul că implementarea Planului de acțiuni privind recunoașterea reciprocă a Programelor AEO din Republica Moldova și Uniunea Europeană este o prioritate pe agenda de colaborare bilaterală. Menționăm că, în aceste zile, este în desfășurare și Misiunea de validare a UE privind Programul AEO în RM, pentru a garanta compatibilitatea acestuia, din punct de vedere operațional, cu standardele UE.
Tot în cadrul evenimentului, au fost expuse realizările Serviciului Vamal privind modernizarea infrastructurii informaționale și progresele înregistrate în procesul de implementare a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS).
Agenda de lucru a mai inclus subiecte referitoare la originea mărfurilor, revizuirea Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM), asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, lupta împotriva fraudelor vamale, zonele economice libere și viitoarea participare a RM la noile programe ale UE Customs și Fiscalis 2022-2027.
La final, responsabilii de la Serviciului Vamal au remarcat sprijinul Uniunii Europene în demersurile de modernizare a sistemului vamal național, îndeosebi în contextul crizei provocate de pandemia COVID-19 la nivel mondial și regional.
La rândul lor, reprezentanții Comisiei Europene au apreciat realizările înregistrate de Serviciul Vamal și au menționat despre importanța continuării avansării pe agenda de integrare vamală europeană.
Comentarii ()