
CNA: Au fost discutate inițiativele anticorupție implementate de nouă ministere

Rezultatele evaluării inițiativelor anticorupție implementate de nouă ministere din Republica Moldova pe parcursul anului 2020, au fost prezentate, în cadrul unui atelier de lucru, comunică biroul de presă al CNA, citat de MESAJ.md.
Evaluarea a fost efectuată în cadrul Proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” implementat de PNUD Moldova, prin prisma a 14 politici anticorupție din Pilonul II al Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, iar exercițiul a vizat 9 ministere - Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Metodologia de evaluare a inițiativelor anticorupție în Republica Moldova a fost elaborată în 2019 cu suportul PNUD, în baza experienței Republicii Coreene și implică evaluarea modului în care instituțiile publice implementează diverse măsuri pentru prevenirea corupției, precum și a nivelului de eficiență a acestor măsuri, în baza politicilor și îndrumărilor stabilite de autoritatea anticorupție. Instrumentul respectiv este aplicat în Republica Coreea din 2002, fiind în timp preluat și de către alte state.
Scopul evaluării a fost de a încuraja instituțiile publice să dezvolte climatul de integritate instituțională, precum și asigurarea unui mecanism constant de monitorizare și ghidare a entităților publice de către CNA în realizarea măsurilor eficiente de prevenire a corupției, inclusiv a documentelor de politici anticorupție și de integritate.
Unele ministere nu au reușit să asigure în mod satisfăcător infrastructura instituțională pentru asigurarea climatului de integritate, constatându-se lipsa rapoartelor de implementare a acțiunilor anticorupție, lipsa pe paginile web a unui directoriu special pentru componenta ”anticorupție” etc., fapt ce a influențat clasamentul.
La final, au fost trecute în revistă principalele recomandări pentru îmbunătățirea procesului de implementare a acțiunilor anticorupție în instituțiile publice, precum și a procedurilor de raportare. În context, a fost reiterată recomandarea raportului precedent ca autoritățile să raporteze cu acuratețe informațiile despre activitățile realizate, să compatibilizeze informația raportată cu indicatorul de realizare fixat și sursa de verificare, resursele web trebuie să fie accesibile, iar la rapoartele prezentate trebuie anexate sau făcute referințe exprese la sursele unde se conțin documentele confirmative.
La eveniment au participat reprezentanții Centrului National Anticorupție, experții Proiectului ”Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, reprezentanți ai ministerelor evaluate. După prezentarea raportului reprezentanții instituțiilor evaluate au beneficiat de o instruire în gestionarea riscurilor de corupție.
Evaluarea a fost efectuată de Lilia Ioniță, expert la Centrul de Analiza și Prevenire a Coruptiei și a acoperit perioada anului 2020.
”Raportul evaluarea inițiativelor ordinare anticorupție ale autorităților publice din Republica Moldova: implementarea a 10 politici în 2020” este realizat al doilea an consecutiv în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în republica Moldova” implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.
Comentarii ()