
Iuliana Cantaragiu: Experiența Poloniei în domeniul mediului este exemplu pentru Republica Moldova

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, a avut o întrevedere protocolară cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, astăzi, la minister, notează MESAJ.MD.
Oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul protecției mediului, managementului pădurilor și ariilor protejate, gestionarea resurselor de apă, adaptarea la schimbările climatice și inițierea unor proiecte comune, în acest sens.
Ministrul Iuliana Cantaragiu a vorbit despre prioritățile Guvernului în domeniul protecției mediului și acțiunile din perioada următoare ale ministerului în vederea realizării obiectivelor.
„Experiența Poloniei în domeniul managementului Fondului Ecologic, de gestionare a proiectelor și de atragere a fondurilor externe pentru soluționarea problemelor de mediu a servit mereu ca exemplu pentru Republica Moldova, care este in procesul de reformare a Fondului Ecologic Național. Am dori să aflăm mai aprofundat despre evoluțiile recente și să preluăm cele mai bun practici de gestionare a fondului. Printre domeniile ce ar prezenta interes de colaborare bilaterala sunt: managementul pădurilor și a ariilor protejate de stat, promovarea economiei circulare și managementul resurselor de apă”, a menționat, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.
Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa, Bartłomiej Zdaniuk, a vorbit despre vizitile și colaborarea strânsă stabilită recent la nivelul Președinților Poloniei și Republicii Moldova, despre suportul Poloniei acordat țării noastre prin intermediul Programului Oficial de Asistenţă pentru Dezvoltare (Polska Pomoc) administrat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, colaborarea parlamentară între țări și a menționat că este binevenită intenția de extindere a domeniilor de cooperare bilaterală.
"Avem proiecte peste tot în Republica Moldova. Am reușit multe lucruri frumoase în domeniul descentralizării, dezvoltării regionale și revitalizării urbane, inclusiv prin intermediul GAL-urilor. Rezultatele sunt palpabile, sunt acțiuni de refacere, înnoire fizică a spațiului urban, a ambianței, a vieții și relațiilor sociale. Avem experiență și suntem gata să continuăm. Totodată există posibilitatea de a reînnoi relațiile ministerelor de ramură, Ministerului Mediului din Moldova și Ministerului Climei și Mediului din Polonia, care este foarte activ grație poziției și activității ministrului Climei și Mediului Domnului Michał Kurtyka în plan național și regional. Domeniile cum ar fi împădurirea, siturile Natura 2000, colectrea separata a deșeurilor, protecția aerului atmosferic, schimbul de expertiză și experți și vizite de lucru între instituțiile de ramură ar putea pune baza unei colaborări în domeniu", a menționat la rândul său, Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk.
Oficialii și-au exprimat disponibilitatea ca în continuare, pentru a consolida cooperarea bilaterală dintre țări și instituții, Polonia va împărtăși cele mai bune practici și experiențe în domeniul protecției mediului și va contribui la consolidarea capacităților Ministerului Mediului în elaborarea și implementarea politicilor prioritare prin elaborarea documentelor de analiză şi de programare în contextul programelor și proiectelor regionale etc.
Comentarii ()