
Silvicultorii din Republica Moldova îşi sărbătoresc Ziua profesională

Lucrătorii din domeniul silviculturii din Republica Moldova îşi sărbătoresc ziua profesională. Cu acest prilej, conducerea Agenţiei “Moldsilva” a venit cu un mesaj de felicitare, comunică MESAJ.MD.
„Marcarea Zilei lucrătorului din silvicultură, anual în a treia sîmbătă din luna septembrie, este un moment semnificativ ce vine să combine simbolismul toamnei drept anotimp al roadelor, dar şi perioada importantă în care plantarea arborilor defineşte ziua de mâine a pădurilor.
Contextul evenimentelor din ultimii ani promovează tot mai insistent în societate discuţii ce vizează prezentul şi viitorul fondului forestier. Pe lângă multitudinea de viziuni şi opinii (deseori contradictorii) ce aduc în prim-plan problemele stringente ale pădurilor, silvicultorii sunt antrenaţi într-un proces continuu de armonizare a funcțiilor pădurii cu cerințele prezente și viitoare ale societății, prin promovarea unui management forestier eficient, bazat pe gestionarea sustenabilă a pădurii si a terenurilor cu vegetație forestieră.
Cu ocazia sărbătorii profesionale aducem sincere felicitări tuturor silvicultorilor, veteranilor ramurii silvice şi membrilor familiilor care au ştiut să-i susţină în orice situaţii şi să înţeleagă rigorile acestei munci dificile dar interesante. Fie ca pasiunea pe care aţi transformat-o în vocaţie să vă aducă bucuria împlinirilor şi cu eforturi comune să contribuim cu toţii la dezvoltarea şi promovarea pădurilor Republicii Moldova”, arată un mesaj, semnat de Ion Platon, director adjunct Moldsilva.
În prezent, fondul forestier al Republicii Moldova ocupă o suprafaţă de circa 450 mii de hectare (peste 13% din teritoriul ţării). Astfel, gradul de împădurire constituie 11,4% sau 0,086 ha de pădure pe cap de locuitor. Mare parte din terenurile fondului forestier (81%) se află în proprietatea statului, 18,4% sunt deţinute de administraţia locală şi 0,6% sunt proprietate privată. Fondul forestier naţional este gestionat de Agenţia “Moldsilva” din cadrul Ministerului Mediului şi include 25 de unităţi silvice şi peste patru mii de angajaţi.
Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia duminică a lunii septembrie.
Comentarii ()