
Iurie Țurcanu: Mai puține hârtii și mai multă încredere în serviciile publice electronice

Vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Asociației Patronale „Camera de Comerț Americană din Moldova” (AmCham Moldova), anunţă MESAJ.MD.
Invitația a venit din partea asociației menționate și are drept scop identificarea celor mai importante probleme și găsirea soluțiilor în domeniul transformării digitale în comun cu reprezentanți ai sectorului financiar (bănci, alți prestatori de servicii de plată, organizații de creditare non-bancară, prestatori de servicii alternative de creditare etc), reprezentanți ai sectorului TIC, consultanți în domeniul de referință, precum și companii din sectorul real al economiei, interesate de transformarea digitală, membri ai Digital Transformation Committee.
La întrevedere a participat directorul Agenției de Guvernare Electronică Olga Tumuruc, experți în e-guvernare și peste 40 de membri ai AmCham Moldova. Între subiectele discutate se numără: Identificarea de la distanță conform unor parametri unici prin utilizarea instrumentelor guvernamentale; Semnătura electronică și lărgirea spectrului de utilizare a acesteia, acceptarea semnăturilor electronice emise în alte țări, inclusiv recunoașterea unilaterală a semnăturii electronice emise în UE și alte aspecte relevante; Digitalizarea serviciilor guvernamentale, inclusiv în partea ce ține de interoperabilitatea între registrele guvernamentale în interesul comunității de afaceri și utilizate anumitor sisteme informaționale, schimb de date, acces la informații, interoperabilitate și Stimularea economiei fără numerar și dezvoltarea sistemelor de plată, în acest segment fiind vizate în primul rând 2 autorități: Serviciul fiscal de stat și Banca Națională.
De asemenea, dialogul s-a axat și pe necesitatea consolidării eforturilor AGE cu instituții precum Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe și întăririi capacității acesteia pentru a realiza acele transformări digitale pe care le așteaptă fiecare. Alte subiecte care au fost dezbătute în cadrul evenimentului sunt: simplificarea procedurilor de conformare fiscală la normele SIA (Sistemul Informațional Autorizat) și alte mecanisme pentru excluderea utilizării numerarului și a hârtiei în economie; simplificarea interacțiunii cu statul în ce privește raportarea, controalele de stat; abordări individuale pentru întreprinderile mici și mijlocii; digitizarea arhivei; comerțul electronic și provocările adiacente, formate de QR-code pentru diverse tranzacții.
Iurie Țurcanu a venit cu un îndemn către cei prezenți la eveniment: „Vă asigur de toată susținerea mea și vă îndemn să puneți umărul, să ne conjugăm eforturile. Să avem o platformă comună de conlucrare. Sarcina de a transforma țara în tempoul pe care ni-l dorim nu poate fi înfăptuită de o singură persoană sau o singură instituție. Să ne aliniem cu toții în jurul unor principii, mai multă transparență, mai puține hârtii, mai puține vizite la ghișee și mai multă încredere în serviciile publice electronice”.
Partenerii de la AmCham Moldova au apreciat faptul că Guvernul are un plan de transformare digitală și a mulțumit Vicepremierului pentru deschiderea de a conlucra cu diverse instituții și companii atât locale cât și internaționale și și-au manifestat interesul sporit pentru colaborare reciprocă, schimb de opinii și propuneri în ceea ce privește avansarea în domeniul transformării digitale, proces la care este nevoie să adere nu doar instituțiile publice, dar și cele private.
Moldova are un potențial foarte mare de soluții IT. Este important să fie dezvoltate și valorificate aceste soluții în mod prioritar, au conchis cei prezenți la ședință.
Comentarii ()