
1 septembrie: Start pentru anul școlar 2021-2022

Procesul educaţional în instituţiile preuniversitare din Republica Moldova a început astăzi, tradiţional în ziua de 1 septembrie, însă fără careuri solemne, prilejuite de "Primul Sunet". Decizia este valabilă atât pentru clasa întâi, cât şi pentru absolvenţi, conform hotărârii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), anunță MESAJ.MD.
Și în acest an ziua de 1 septembrie se desfășoară fără careuri dedicate „Primului Sunet”, din motive de securitate impuse de criza pandemică. Elevii din învăţământul profesional-tehnic, studenţii colegiilor şi universităţilor, de asemenea, vor reveni la ore, pe 1 septembrie, cu prezenţă fizică.
În condițiile respectării prevederilor instrucțiunii aprobate prin Hotărârea nr. 60 din 23 august 2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, se va evita aglomerația în blocurile de studii, activitățile didactice vor fi organizate eșalonat, pentru a diminua circulația studenților/elevilor și a personalului în spațiile de studii, iar în pauzele dintre ore se va asigura aerisirea încăperilor și igienizarea mâinilor.
Conform CNESP, în toate instituţiile de învăţământ din ţară rămâne obligatorie purtarea măștilor de protecție (cu acoperirea nasului și a gurii) în toate spațiile închise atât pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, cât și pentru studenți și vizitatori, indiferent de statutul de vaccinare al acestora. Măștile uzate se vor colecta în coșuri de gunoi special prevăzute în acest scop, acestea fiind dotate cu capac, pedală pentru deschidere și sac în interior. Vor fi asigurate condiții optime și pentru spălarea mâinilor, la fel și necesarul de substanțe dezinfectante.
Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a solicitat managerilor instituțiilor de învățământ să asigure desfășurarea noului an de studii în condiții de maximă siguranță pentru elevi și profesori.
Oficialul a cerut ca fiecare instituție să respecte Instrucțiunea privind măsurile de organizare a activității instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic și superior (publice și private) pentru anul de învățământ 2021-2022, în condiții de siguranță epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ministrul a îndemnat managerii şcolilor să dea dovadă de responsabilitate în procesul de organizare și desfășurarea a noului an de studii și să informeze corect angajații din subordine despre importanța imunizării împotriva Covid-19.
„Avem responsabilitatea de a asigura un mediu sănătos tinerei generații, de aceea, vă rog să oferiți informații corecte despre imunizare. Îndemnați cadrele didactice să se vaccineze, pentru a nu fi obligați să trăim la nesfârșit consecințele pandemiei”, a spus Anatolie Topală.
În ţara noastră activează peste 1200 de şcoli, în care învaţă peste trei sute de mii de elevi. Majoritatea instituţiilor sunt de treaptă gimnazială.
Comentarii ()