
Utilizarea țigărilor electronice în timpul sarcinii poate avea efecte devastatoare pentru făt, arată datele OMS

Utilizarea țigărilor electronice în timpul sarcinii poate avea efecte devastatoare pentru făt și crește riscul de malformații fetale, arată datele unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează MESAJ.md
Potrivit experților OMS, substanțele conținute în vaporii emanați de țigările electronice pot crește riscul de apariție a defectelor faciale ale fătului, riscul este și mai mare în cazul țigărilor electronice cu arome. Ei avertizează că țigările electronice prezintă aceleași riscuri asupra sănătății ca și în cazul produselor de tutun obișnuite.
De asemenea, în raport se menționează că expunerea la fumul de tutun din fragedă copilărie este asociată cu funcția pulmonară redusă, boala urechii medii, un risc crescut de apariție a unui număr de simptome respiratorii și o incidență mai mare a infecțiilor respiratorii. Raportul OMS subliniază faptul că anume copiii expuși fumului de tutun la începutul vieții se confruntă, mai des, cu probleme de comportament și au performanțe școlare reduse.
Datele OMS arată că expunerea la fumul de tutun ucide anual în jur de 1,2 milioane de persoane la nivel global, iar circa 65.000 dintre aceste decese premature și prevenibile revin copiilor și adolescenți cu vârsta sub 15 ani.
În Republica Moldova, potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat realizat în 2019, circa 16,3% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre aceștia folosesc alte tipuri de produse din tutun, decât țigările obișnuite și mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.
Comentarii ()