
MAMA NATURĂ: Legumele verzi îmbunătățesc funcționarea mușchilor

Dacă mai este nevoie de un motiv pentru a mânca legume, un studiu publicat recent arată că nitrații din spanac, de exemplu, îmbunătățesc funcționarea mușchilor.
Oamenii de știință au dat unor persoane sănătoase doze mici de nitrat neorganic trei zile, măsurând cantitatea de oxigen absorbită în timp ce pedalau pe biciclete statice. Cercetătorii nu recomandă consumul unor suplimente alimentare cu nitrat, dar au descoperit o legătură interesantă între nitrați și creșterea eficienței mitocondriilor, care fac celulele să funcționeze.
„Este vorba despre o cantitate de nitrat echivalentă cu cea care se găsește în două-trei sfecle roșii sau o porție de spanac”, spune Eddie Weitzberg, de la Institutul suedez Karolinska. „Știm că regimurile bogate în fructe și legume permit prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului, dar nu știm exact care sunt substanțele active care fac posibil acest lucru”, adaugă el. „Studiul arată că nitratul neorganic ar putea fi la originea acestui fenomen”, spune cercetătorul.
Valoarea nutrițională a nitraților nu fusese studiată până de curând. Se sugera chiar că ar fi toxici. Un studiu recent arată că nitrații din sucul de sfeclă îmbunătățesc circulația sângelui spre creier, permițându-i să rămână activ și putând reduce, prin urmare, efectele demenței senile. Potrivit cercetătorilor, ar fi suficient consumul a 473 ml de suc de sfeclă pe zi.
Concentrații mari de nitrați se găsesc în salată verde, varză, spanac, sfeclă, ceapă verde, ridichi.
Comentarii ()