
De minivacanţă: Cum s-a născut berea blondă

O drojdie din Patagonia, adusă din întâmplare în Europa, în secolul al XV-lea, a dat naștere berii blonde – lager – obținută prin fermentare la rece, atât de apreciată în zilele noastre în lumea întreagă, au anunțat autorii unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii.
Această drojdie, denumită „saccharomyces eubayanus”, ar fi fost transportată în urma cu 500 de ani, de pe o plajă din America de Sud, pe o bucată de lemn sau în stomacul unor muște drosofile, pentru a ajunge într-o pivniță sau într-o mănăstire din Bavaria, unde fabricanții de bere își păstrau produsele, afirmă autorii studiului.
Drojdia „emigrantă” a fuzionat cu o „verișoară” îndepărtată, „saccharomyces cerevisiae”, o drojdie utilizată de multe milenii în Europa și în Asia pentru a face să crească aluatul de pâine și pentru fermentarea vinului și a berii.
Drojdia hibrid care a rezultat a permis obținerea de bere blondă, denumită „lager” încă din secolul al XV-lea în Bavaria, explică autorii, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Oamenii de știință și producătorii de bere știau de mult timp că această drojdie capabilă să producă o fermentare la temperaturi scăzute era de fapt un hibrid, însă nu cunoșteau până la acest studiu natura microorganismului care fuzionase cu „saccharomyces cerevisiae” pentru a obține o astfel de proprietate.
Toate cercetările efectuate pe specii de drojdii cunoscute – peste 100 – au eșuat până la acest studiu.
Descoperirea noii specii misterioase de drojdie reprezintă rezultatul unui studiu de amploare, coordonat de Jose Paulo Sampaio și Paula Goncalves, de la Noua Universitate Lisabona din Portugalia.
Comentarii ()