
UTIL: De ce ne îngrășăm după 30 de ani

Cercetătorii americani au măsurat metabolismul de-a lungul vieții, de la naștere la bătrânețe, iar rezultatele au arătat că nu metabolismul ci stilul de viață te face să te îngrași după vârsta de 30 de ani, anunță MESAJ.md
Metabolismul, un mit fals?
„Există multe schimbări fiziologice care vin odată cu creșterea și îmbătrânirea”, afirmă Herman Pontzer, profesor asociat de antropologie evoluționistă la Universitatea Duke și coautor al studiului Pontzer.
„Gândiți-vă la pubertate, menopauză și alte faze ale vieții. Ceea ce este ciudat e că ‘stadiile vieții metabolismului’ nu par să coincidă cu aceste puncte de reper tipice”, explică acesta.
Anterior, majoritatea studiilor pe scară largă au măsurat doar nivelul de energie de care corpul are nevoie pentru a realiza funcții vitale precum respiratul, digestia și pomparea de sânge – cu alte cuvinte, caloriile de care ai nevoie doar pentru a rămâne în viață. Însă aceste procese sunt responsabile de 50-70% din caloriile pe care le ardem zilnic și nu includ toate celelalte activități care consumă energie: spălarea vaselor, plimbarea câinelui, mersul la sală sau chiar și gânditul.
Datele studiului Ponzer au arătat că bebelușii au cel mai rapid metabolism și că acest lucru nu se datorează creșterii rapide a lor. Același studiu a arătat că, de fapt, în perioada când avem 20, 30, 40, 50 de ani consumul de energie a fost cel mai stabil.
Datele sugerează că, metabolismul nostru începe să reintre în declin abia după vârsta de 60 de ani iar încetinirea este graduală.
Oamenii de știință subliniază că noul studiu susține teoria că luarea în greutate ține mai mult de schimbările legate de stilul de viață decât de metabolism.
Comentarii ()