
Viața în Chișinău, un calvar pentru alergici

A început cea mai grea perioadă din an pentru cei care suferă de alergii respiratorii. A înflorit ambrozia, planta care le face viața orășenilor un calvar, anunță MESAJ.md
Specialiștii anunță că deja a început de maximul de polenizare a plantei, o perioadă de chin pentru alergici, iar gravitatea alergiei la ambrozie a crescut considerabil în ultimii ani.
Ina Rusu, medic de familie, susține că deși nu deține date statistice despre câți pacienți suferă de alergie la ambrozie, deoarece cel mai des aceștia sunt alergici și la alți factori iritanți, în ultimii ani tot mai mulți tineri și copii fac alergii severe în lunile iulie –septembrie, când această buruiană înflorește. Ea a adăugat că au apărut manifestări clinice chiar şi la sugari.
Specialiștii anunță că alergia la ambrozie se manifestă, cel mai des, prin rinoconjunctivită şi astm, uneori cu erupţii, dermatită, urticarie şi angioedem.
Ambrozia, denumită şi iarbă pârloagelor, este o plantă extrem de invazivă, care s-a răspândit din America de Nord şi Centrală şi în ţară noastră. O întâlnim pe marginea drumurilor, în culturile agricole sau pajişti neîngrijite, cât şi în gări, pe şantiere, dar şi în parcuri sau grădini. Buruiana înfloreşte în lunile iulie-septembrie, iar în perioadele secetoase şi cu temperaturi ridicate planta emite cantităţi duble de polen.
La începutul verii, Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărie Spații Verzi” a întocmit o hartă a zonelor din capitală în care crește ambrozia și a anunțat că în municipiu sunt 122 de locații în care este prezentă planta. Cea mai mare suprafață cu ambrozie este la Ciocana, 43,26%, iar cel mai puțin afectat este sectorul Centru, cu doar 5,02% din totalul de hectare.
Încă acum câțiva ani Guvernul Republicii Moldova a adoptat un regulament privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei. Documentul prevede ca lucrările de salubrizare să fie efectuate în fiecare an, până în data de 30 mai. În același timp, potrivit regulamentului, fiecare locuitor are obligația de a tăia planta de ambrozie prezentă pe terenul propriu. Persoanele care nu vor respecta acest regulament pot fi sancționate cu amendă de la 600 la 1500 de lei pentru persoane fizice și de la 3000 la 6000 de lei pentru persoane juridice.
Comentarii ()