
,, Angajează-te să renunți!": Ministerul Sănătății a lansat o nouă campanie anti-fumat

Peste 5 600 (cca. 14%) din cele 40 466 de decese provocate de bolile netransmisibile înregistrate în anul 2020 în Republica Moldova au fost cauzate de fumat. S-a constatat că numărul deceselor printre bărbați e de două ori mai mare decât printre femei, peste 60% dintre cei decedați fiind oameni de vârstă activă.
Astăzi, 31 mai, cu prilejul Zile Mondiale fără Tutun cu genericul ,,Angajează-te să renunți” în Republica Moldova au loc o serie de activități dedicate sensibilizării și informării populației asupra riscurilor consumului de tutun pentru sănătate și încurajării consumatorilor de tutun să renunțe la fumat, se arată într-un comunicat de presă al MSMPS.
Campania națională de renunțare la fumat va include activități de informare prin intermediul webinarelor, ședințelor informative, materialelor informative elaborate cu acest prilej, dar și acțiuni de încurajare a consumatorilor de tutun să renunțe la fumat, prin sporirea accesului la serviciile de renunțare, cum ar fi Linia Verde de renunțare la fumat (0 800 10001), unde persoanele pot primi consultații de la specialiștii psihologi. Totodată, pentru a asigura respectarea unui mediu curat pe terenurile de joacă pentru copii, în toate parcurile din municipiul Chișinău, au fost instalate panouri informative tematice.
În contextul marcării Zilei Mondiale fără Tutun, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Primăria municipiului Chișinău, cu suportul partenerilor internaționali Organizația Mondială a Sănătății, a organizat un eveniment public dedicat marcării Zilei mondiale fără Tutun, în parcul „Alunelul” din capitală, unde autoritățile au venit cu mesaje de încurajare pentru populație să renunțe la fumat.
,,Consecințele consumului de tutun le cunoaștem cu toții, iar ministerul îți propune să încurajeze populația să renunțe la fumat, prin informare corectă, consultanță specializată și oferirea posibilității să aleagă cele mai bune intervenții pentru sănătatea sa. În acest an, punem accent pe tânăra generație, care trebuie să trăiască într-o societate prosperă, modernă și sănătoasă, fără fum de tutun. În acest context, mesajul vine din partea copiilor pentru autorități și părinți să renunțe la fumat, conștientizând consecințele grave ale consumului de tutun asupra sănătății”, a menționat Daniela Demișcan, șefa Direcției politici de sănătate publică din cadrul MSMPS.
La fel, Zinaida Bezverhni, specialist în cadrul OMS Moldova, a accentuat faptul că lupta cu consumul de tutun nu este ușoară, însă contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a populației: ,,În cazul fumătorilor, riscul de a te îmbolnăvi de COVID-19 este cu 40-50% mai mare decât în rândul nefumătorilor, precum și în cazul altor maladii, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau cancerul. OMS vine în suportul fumătorilor din întreaga lume, prin lansarea unui serviciu digital de suport prin intermediul unui chatbot în aplicațiile mobile WhatsApp și Viber, disponibil în toate limbile oficiale ale OMS. Sperăm că toate aceste acțiuni lansate în contextul campaniei de informare, vor contribui la conștientizarea populației asupra necesității de renunțare la fumat. Cel care renunță, câștigă”.
,,În Republica Moldova s-au făcut pași importanți și există politici foarte coerente în domeniul prevenirii consumului de tutun și diminuării riscurilor pentru sănătate, însă în continuare ne propunem să întreprindem măsuri pentru a avea un oraș curat și un mediu sigur, fără fum de tutun. Copiii sunt promotorii unui mod sănătos de viață, de aceea acțiunile noastre s-au îndreptat către tânăra generație, care poate transmite mesajul de a renunța la fumat persoanelor din anturaj, părinților, familiei”, a menționat Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, din cadrul Primăriei municipiului Chișinău.
Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din numărul total de decese provocate de cancer la nivel global. Utilizarea produselor din tutun și a nicotinei în produsele conexe crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare. În contextul situației pandemice actuale, observațiile efectuate în mai multe țări de la declararea, de către OMS, a stării de urgență pe 11 martie 2020, arată că fumătorii sunt de 6 ori mai predispuși să sufere de complicații severe ale infecției COVID-19.
Campania globală de renunțare la tutun își propune în anul 2021 să încurajeze circa 100 de milioane de oameni din întreaga lume să renunțe la fumat, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Comentarii ()