
Două secole de la nașterea lui Vasile Alecsandri

Astăzi se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri – poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician, creator al teatrului și al literaturii dramatice, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea, informează MESAJ.md.
Alecsandri s-a născut la Bacău, astăzi România, la 21 iulie 1821, scriitor şi om politic moldovean. Acesta a participant la Revoluţia din 1848, a fost un luptător activ al Unirii Principatelor, cântăreţ al războiului de independenţă. Alecsandri a activat în calitate de ambasador, ministru de externe al Moldovei şi a fost întâiul ministru de externe al Principatelor Unite, din octombrie 1859, până în mai 1860.
Alături de Kogălniceanu şi Negruzzi, Vasile Alecsandri a condus Teatrul Naţional de la Iaşi între anii 1840 și 1842. În 1855, a fondat revista „România literară”. Dintre operele sale cele mai marcante fac parte „Doine şi lăcrămioare”, opera care a întors poezia cu faţa spre folclor. În „Legende” poetul reușește să zugrăvească momente din trecutul istoric glorios, iar în „Ostaşii noştri” evocă eroismul ostaşilor moldoveni, care au luptat contra turcilor la Şipka şi la Plevna alături de oastea rusă. „Pasteluri” e considerată opera de vîrf a „bardului de la Mirceşti”, care a fost entuziasmat de viaţa rustică şi de „crugul anotimpurilor”.
Vasile Alecsandri s-a evidențiat în întreaga istorie literară a poporului român prin faptul că a reușit să introducă în literatură noi specii literare, colectând și editând balade, cîntece bătrîneşti, care s-au bucurat de un larg succes în lume.
Comentarii ()