
STOP atac raider! O grupare falimentează intenționat întreprinderi profitabile

Compania „Imprimart” din R. Moldova, producătoare de ambalaj pentru medicamente, inclusiv pentru piața europeană, ar putea fi lichidată la cererea unui creditor minoritar. Trecerea întreprinderii la faliment a fost deja votată în cadrul unei adunări la care creditorul cu pricina s-a bucurat în mod bizar de putere de decizie absolută.
Specializată în poligrafie, „Imprimart” SRL a fost fondată în 2006 și îi are ca fondatori pe compania „Sopharmacy MC” SRL, care deține 51% din capitalul statutar, și pe Viorel Safta, administratorul tipografiei, cu 49%. Întreprinderea produce cutii pentru medicamente și are un capital social de peste 905 mii de lei. Cele mai importante investiții în utilajul de care dispune, unic pe piața moldovenească, au fost efectuate cu sprijinul asociatului majoritar, față de care are o datorie nestinsă de 2,4 milioane de lei. Menționăm că „Sopharmacy MC” este o filială a cunoscutei companii farmaceutice bulgare „Sopharma”.
La ora actuală, „Imprimart” mai are datorii de aproape 1,6 milioane de lei față de Viorel Safta și de 1,5 milioane de lei față de „Toncar” SRL - firma de la care cumpără carton. Restanțele față de alți creditori în parte sunt mult mai mici și nu depășesc 200 de mii de lei. Iar valoarea totală a creanțelor se ridică la peste 7 milioane de lei.
La cererea „Toncar”, în calitate de administrator al insolvabilității a fost numit Dumitru Cucu, care a validat doar trei creditori cu creanța totală de 2,8 milioane de lei. Este vorba despre „Toncar”( 2,5 mln. de lei), Serviciul Fiscal de Stat (167.406 de lei) și CNAS (122.436 de lei). În schimb, au rămas neadmise creanțele de 4,2 milioane de lei ale creditorilor principali, care alcătuiesc 55% din suma totală a datoriilor. Astfel, firma „Toncar” a devenit creditorul principal, fiindu-i asigurată o majoritate confortabilă și puterea de a hotărî de una singură soarta debitorului.
„Dl Cucu spune că nu înțelege cum au apărut datoriile noastre față de creditorii principali, care sunt contabilizate. Considerăm că el intenționat a procedat așa, ca să-și poată duce la sfârșit planul”, este de părere avocata „Imprimart”.
Cei patru creditori nevalidați au contestat această decizie a lui Dumitru Cucu. Cu toate acestea, el nu a așteptat decizia instanței și a convocat la 24 februarie ședința de raportare și prima adunare a creditorilor doar cu participarea creditorilor pe care i-a admis.
Astfel, s-a votat pentru intrarea în faliment a tipografiei. Totodată, „Toncar” a decis să nu fie constituit comitetul creditorilor și a aprobat pentru Cucu salariul maxim prevăzut de lege, de 30.200 de lei, plus onorariul de succes de 5%, care urmează să fie plătit din contul „Imprimart”. Și asta chiar dacă reprezentantul Fiscului, Constantin Fomenco, a votat împotrivă.
„În loc să susțină debitorul, administratorul Cucu se pare că urzește alături de „Toncar” planuri de a vinde utilajul și a distruge întreprinderea. Acest lucru se observă și din modul în care el a pregătit raportul plin de erori cu privire la patrimoniul debitorului, fără a face inventarierea. Pe de o parte, Cucu spune că întreprinderea e falită, iar pe de altă parte, acceptă o leafă lunară de peste 30 de mii de lei din bugetul întreprinderii”, constată Igor Mămăligă, reprezentantul „Sopharmacy”.
În aceste condiții, MESAJ.md anunță că va veni cu o listă suplimentară, în care vor figura și alte întreprinderi care au fost supuse atacului raider de către această grupare, în care Dumitru Cucu deține unul din rolurile cheie. Totodată, se pare, potrivit unor surse, că anumite organe ale justiției s-au autosesizat în ceea ce-i privește pe inșii respectivi. Vom reveni cu detalii.
Comentarii ()