
Sergiu Litvinenco nu va mai ocupa funcția de ministru al Justiției

Ministrul Justiției din Guvernul Gavrilița nu se va regăsi în lista pe care Dorin Recean urmează să o prezinte Parlamentului pentru a cere votul de încredere.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun a vorbit despre motivele „care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare”. Perciun a mulțumit mai multor persoane, printre care foști oficiali și miniștri în exercițiu: Nataliei Gavrilița, lui Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco, Marcel Spatari, Dumitru Alaiba, Sergiu Gaibu, Anatol Topală și lui Iurie Țurcanu.
„Mulți se întreabă de ce este necesară schimbarea Guvernului. Nu există un răspuns univoc, e vorba și de provocări legate de securitate și de erodarea capitalului politic și de dinamica în echipă și de răspunsul la așteptările, cel puțin, ale unei părți a electoratului.
Guvernul Gavrilița s-a confruntat cu o serie de provocări majore care au complicat mult actul guvernării și într-un final au furnizat argumentele necesare pe interior pentru a determina o schimbare, în pofida multiplelor reușite și a gestionării mai mult decât onorabile a crizelor externe care s-au abătut peste noi în ultimii 2-3 ani.
- Guvernul a fost numit pe fundalul unor așteptări enorme atât din partea cetățenilor, cât și a colegilor din partid. Toți și-au dorit schimbări profunde, rapide și la capitolul cadre și la capitolul reforme.
- Să răspunzi acestor așteptări ar fi fost o misiune imposibilă și în condiții „normale”, nemaivorbind de circumstanțele din ultimii 2 ani. Creșterea prețurilor, generată în mare parte de factori în afara controlului guvernului, războiul, influxul de refugiați și șantajul energetic au complicat și mai mult această misiune.
- Totodată, moștenirea unui aparat administrativ epuizat după ani de „reforme”, care au slăbit sectorul public și l-au făcut inert și neatractiv, cuplată cu lipsa de experiență în sector a anumitor colegi a însemnat că în anumite domenii lucrurile s-au întâmplat mai încet decât se aștepta.
- Anumite disensiuni și contestări pe interior au afectat și ele capacitatea Guvernului de a lua decizii eficient, mecanismele de coordonare între cele 3 instituții cheie nefiind perfecte. Odată, cu trecerea timpului, divergențele au crescut.
- Comunicarea a fost un punct slab, asupra căruia trebuia de concentrat mai mult. Odată cu schimbarea echipei, lucrurile s-au îmbunătățit, dar decizia a fost întârziată.
- Bineînțeles, dincolo de toate astea Guvernul s-a confruntat cu atacuri permanente din toate părțile, oligarhii fugari și Federația Rusă făcând front comun pentru a amplifica nemulțumirile obiective ale cetățenilor generate de un context socio-economic foarte complicat”, a scris Perciun pe pagina sa de Facebook.
Comentarii ()