
Din cauza ploilor căpuşele încă sunt active. Cum ne protejăm?

Perioada îndelungată de ploi, care alternează cu zile de arşiţă, a făcut ca „problema nr.1” a sezonului – căpuşele – să prezinte în continuare un pericol semnificativ, mai ales pentru amatorii de odihnă şi relaxare în spaţiile verzi, notează MESAJ.md.
Potrivit specialiştilor, aceste insecte, transmiţătoare de aşa maladii foarte grave cum sunt encefalita şi Boala Lyme, sunt deosebit de active în lunile mai-iunie, însă din cauza precipitaţiillor care au căzut în cantităţi mari în acest an, activitatea căpuşelor s-a extins şi pentru iulie.
Căpuşele atacă în perioada de împerechere, mai agresive fiind femelele. Căpuşele pot transmite encefalita şi Boala Lyme. Din fericire, cazuri de encefalită în Moldova nu au fost raportate, însă borelioza se întâlneşte destul de des.
Pentru a ne proteja, ieşind în spaţiu liber, în sânul naturii, este nevoie să ne acoperim corpul, fără a lăsa locui goale la vedere, deoarece prin îmbrăcăminte căpuşele nu pot pătrunde.
Dacă, totuşi, aţi fost atacaţi de căpuşă, atunci trebuie să vă adresaţi, imediat cum este posibil, la medic. „Dacă nu ştiţi cum se scoate cu siguranţă o căpuşă, nu încercaţi să faceţi acest lucru de sine stătător. Altminteri, riscaţi să provocaţi reacţii inflamatoare sau infecţii care vor cere intervenţii chirurgicale”, afirmă epidemiologii.
Boala Lyme este o afecțiune multisistemică de cauză infecțioasă, determinată de spirocheta Borrelia burgdorferi, transmisă la om prin mușcătura de căpușă. Această boală este larg răspândită, dar are o incidenţă mai mare în anumite zone geografice şi este contractată de obicei în lunile de vară. Diagnosticul de borelioză poate fi dificil de stabilit pe baza tabloului clinic, în special când pacientul nu-şi aminteşte să fi fost inţepat de căpuşă, în antecedente, sau nu a prezentat eritem migrator. Mai mult, boala poate rămâne asimptomatică până în stadiile tardive.
Comentarii ()